ЗМІ: спецслужби Чехословаччини шпигували за Трампом

Понеділок, 29 жовтня 2018, 09:32

Комуністична Служба державної безпеки Чехословаччини (StB) вела стеження за нинішнім президентом США Дональдом Трампом заради інформації про вищі ешелони влади Сполучених Штатів.

Про це пише The Guardian.

Стеження почалося після того, як Трамп 1977 року одружився на Івані Зельнічковій, йдеться у матеріалі. Керівництво операцією нібито здійснювалося з міста Злін, звідки Зельнічкова родом. Її батько Мілош Зельнічек регулярно повідомляв чехословацькій спецслужбі про візити дочки і про ділову активність зятя в Нью-Йорку.

 

Колишній співробітник служби державної безпеки Чехословаччини Властіміл Данек підтвердив інформацію про спецоперацію. За його словами, Трампом цікавилися і в першому відділі служби в Празі. Однак Данек заявив, що він не знає про можливий обмін відомостями про Трампа з комітетом державної безпеки СРСР.

З документів, доступних виданню невідомо, чи чехословацькі спецслужби передавали КДБ інформацію про майбутнього президента США. Однак сторони співпрацювали на регулярній основі, а деякі агенти з Чехословаччини працювали безпосередньо на КДБ, йдеться у статті.

Служба державної безпеки Чехословаччини знищила більшу частину матеріалів. Втім, голова КДБ в період 1988-1991 років Владімір Крючков у таємних нотатках писав про нездатність співробітників зібрати необхідні відомості про представників влади США.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: