Сила демократії: хто є головним союзником України на Заході

Аналітика коротко
П'ятниця, 11 березня 2022, 19:00

Багатотисячні протести у європейських столицях, потужний тиск на своїх політичних лідерів із вимогою посилити тиск на Путіна та збільшити підтримку України відкрили для України величезне вікно можливостей у воєнний період. 

І тут не варто применшувати роль інформаційного фронту, межі якого виходять за кордони України, пише Ігор Мисловський, з Інституту журналістики КНУ імені Шевченка, у статті Тиск на ЄС та США: що змушує Захід діяти жорсткіше для протистояння Путіну.

Європейці сприйняли дії Путіна не лише як напад на сусідню країну чи регіональний конфлікт, а як виклик усьому світовому порядку.

Вперше за довгі роки громадяни західних демократій відчули, що йдеться і про їхню безпеку також.

Чи не найбільш кардинальне переосмислення, мабуть, відбулося у Німеччині. Там громадяни після путінського вторгнення змінили свою думку на протилежну. Особливо наочним стало питання постачання зброї.

Сполучені Штати наразі схвалили найбільш жорсткі санкції проти РФ. Зокрема, було ухвалене й ембарго на російську нафту.

Втім, таке палке бажання допомагати в американців, варто визнати, з’явилося лише нещодавно.

За результатами останнього опитування Reuters/Ipsos, 72% американців вважають, що США мають постачати зброю Україні, 74% – готові приймати в себе українських біженців, 81% – прагнуть додаткових економічних санкцій проти Росії, 77% – вважають прийнятним конфіскувати активи пов’язаних з Путіним олігархів, 80% – схвалюють ембарго на російську нафту і 62% – навіть готові платити більше за пальне, щоб захистити демократичну країну.

Щоправда, є ще один народний запит, на який Білий дім не погоджується. Це безпольотна зона над Україною. Результати соцопитування здивували багатьох навіть в Україні: 74% американців підтримують закриття неба.

Але треба відверто сказати, що громадяни могли не до кінця розуміти наслідків свого вибору. На це звернули увагу навіть у самому агентстві, яке замовляло опитування.

Адже фактично йдеться про потенційні бойові зіткнення американських літаків з росіянами. А попередні опитування чітко вказували на те, що більшість громадян США не погоджуються посилати свої війська в Україну (цю можливість допускає лише третина американців).

Можна припустити, що така прихильність американців до закриття українського неба – це наслідок потужної інформаційної кампанії, яка від початку війни заполонила ледь не увесь демократичний світ.

У десятках західних міст не вщухають протести, де люди вимагають встановити безпольотну зону. Наші дипломати й чиновники раз у раз повторюють, що відповідальність за жертви внаслідок російських авіаударів лежить і на західних лідерах. Американські ЗМІ масово й відверто описують жахи війни, а у соціальних мережах мільйони користувачів ставлять хештеги #closethesky.

Усе це формує громадську думку, яка у здорових суспільствах завжди буде на боці жертви, а не агресора.

У США цього року відбудуться проміжні вибори до Конгресу. Якщо американці продовжать тиснути, а НАТО не закриватиме небо над Україною, то Байдену доведеться шукати інші варіанти, як задовольнити запити американців.

Не потрібно й забувати, що для президента Франції Еммануеля Макрона вибори відбудуться вже за місяць. І якщо правильно направити суспільні настрої французів, то від Парижа можна дістати значно більше допомоги.

Докладніше - у матеріалі Ігоря Мисловського Тиск на ЄС та США: що змушує Захід діяти жорсткіше для протистояння Путіну.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: