МЗС повідомило алгоритм для українців, які через війну їдуть до Туреччини

Вівторок, 15 березня 2022, 12:05

Посольство України у Туреччині оприлюднило алгоритм для громадян України, які через війну вирішили виїхати до Туреччини.

Про це повідомляє "Європейська правда".

Перед поїздкою, а також тих, хто вже перебуває у Туреччині, просять надати посольству інформацію про себе за вказаною формою

Тим, хто ще планує їхати, додатково просять надати українському посольству список усієї групи людей з відповідними даними +90 539 550 98 98 (WhatsApp, Signal, Telegram). 

Для перетину кордону будуть необхідні біометричний або звичайний закордонний паспорт або ID- карта - який є діючим. В разі слідування суходолом через країни ЄС є можливість продовжити термін дії паспорту в українських посольствах у Румунії або Болгарії безкоштовно.

"В разі відсутності у дитини закордонного паспорту питання пропуску дитини по свідоцтву про народження, пропуску у супроводі представників за довіреністю вирішується в індивідуальному порядку у взаємодії посольства із Державною міграційною службою Туреччини", - зазначає посольство.

Після приїзду, за наявності місця для проживання, потрібно звернутися до міграційної служби Туреччини за місцем перебування та отримати короткострокову посвідку на проживання. Це уможливлює користування банківськими та соціальними послугами і мобільним зв’язком.

Українці можуть перебувати в Туреччині протягом 90 днів на пів року. У разі перевищення питання не сплати штрафу опрацьовується індивідуально через дипломатичні установи України разом з Державною міграційною службою Туреччини.

Українців, які не мають де проживати, просять заповнити форму і сконтактувати з консульствами (+90 539 550 98 98 (Анкара), +90 530 612 55 77 (Стамбул), +90 554 169 96 60 (Анталія);

Також потрібно заповнити форму Державної міграційної служби Туреччини  для отримання статусу міжнародного захисту та відповідної гуманітарної посвідки на проживання. 

"Турецькою стороною забезпечено евакуацію автобусами громадян України (виключно змішані шлюби та члени родин громадян Туреччини) з м. Чернівці, Вінниця, Київ, Львів – Стамбул. Зі свого боку українською стороною - з Туреччини до України", - зазначає посольство. 

Посольство зауважує, що Туреччина не є безпосереднім сусідом України і не може надати статус біженця та повний пакет соціального забезпечення як це роблять суміжні європейські держави; для проїзду суходолом важливо врахувати вимоги відповідних країн до документів; єдина державна мова - турецька і країна має свої культурно-релігійні особливості; для працевлаштування потрібен дозвіл, а для його отримання - гуманітарна посвідка на проживання або робоча віза. 

З усіма деталями можна ознайомитися на сторінці посольства.  

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: