Що має зробити Європа, щоб не воювати з Путіним під Брюсселем

Аналітика коротко
Вівторок, 22 березня 2022, 10:00

Як і у 2014, так і сьогодні Захід виявився неготовий до дій Владіміра Путіна, пише заступниця голови підкомітету Європарламенту з безпеки та оборони, ексміністр оборони Литви (2008-2012) Раса Юкнявічене у колонці План дій для Європи: що допоможе ЄС перемогти Путіна.

Головною метою Путіна, пише авторка колонки, завжди було не лише захоплення України, а й війна з усім вільним світом. Вона впевнена, що на сьогодні не існує нічого важливішого для Європи, ніж виграти війну, розпочату президентом РФ.  

Юкнявічене зазначає, що важливо, щоб західні держави об'єдналися та ввели безпрецедентні санкції проти Росії. Європа має пообіцяти, що санкції не буде знято доти, доки останній російський окупант не піде з української землі. 

"Ми маємо зупинити Путіна саме зараз, для чого знадобиться повне ембарго на купівлю російської нафти та газу, бо наразі Європа є найбільшим спонсором режиму. За нашими власними підрахунками, щодня європейці купують для Путіна 200 нових танків", - пише ексміністр оборони Литви (2008-2012).

Після російського вторгнення в Україну, зауважує заступниця голови підкомітету Європарламенту з безпеки та оборони, ЄС мав не допустити поглиблення прірви між країнами Західної та Східної Європи. 

Саме тому Євросоюз має зрозуміти, що не впорається з цим завданням без посилення військової допомоги Україні.

"Якщо ми не зупинимо кривавого агресора зараз, нам скоро доведеться битися з ним у вуличних боях у передмісті Брюсселя", - застерігає Раса Юкнявічене.

Вона вважає, що, в першу чергу, необхідно збільшити витрати на оборону в усіх демократичних країнах Європи. Німеччина вже прийняла таке рішення та збільшила оборонний бюджет на 2% від свого ВВП.

ЄС повинен вкластися в розвиток засобів кібербезпеки, методів протидії гібридним атакам та приділяти більше уваги іншим складовим безпеки, що вже зазначені у власних офіційних документах ЄС.  

Крім того, вона пропонує розпочати дискусію з питань територіальної оборони Європи.

Наприклад, у Литві з 2015 року повернули обов’язкову 9-місячну військову службу, до цього країну спонукали анексія Криму Росією та початок війни на Донбасі. Така модель дозволяє молоді здобути навички, необхідні для захисту їхньої батьківщини та власної родини.

"Ми маємо посилювати наші національні обороні потужності, налагоджувати спільні закупки зброї та координувати військові потенціали між країнами ЄС, особливо в таких сферах, як повітряна оборона", - впевнена ексміністр оборони Литви.

Докладніше - у її колонці План дій для Європи: що допоможе ЄС перемогти Путіна.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: