Небезпечна гра у баланс інтересів: як Угорщина заграє з агресором

Аналітика коротко
Вівторок, 22 березня 2022, 13:46

Напад Росії на Україну вплинув на внутрішню та зовнішню політику кожної країни Європи. Міжнародні позиції більшості урядів кристалізуються, відповідають солідарному ставленню з підтримки Києва та протидії Кремлю.

Трохи осторонь стоїть Угорщина, пишуть експерти Ради зовнішньої політики "Українська призма" Сергій Герасимчук та Михайло Драпак у статті За Україну, проте осторонь: як Угорщина маневрує між санкціями та дружбою з РФ.

Угорщина серед перших прийняла хвилю біженців з України. У перші дні повномасштабної війни Віктор Орбан заявив, що Будапешт разом із союзниками по НАТО засуджує російську агресію. Голова МЗС Петер Сійярто підтвердив, що його держава послідовно підтримує територіальну цілісність і суверенітет України.

Попри те, що низка західних медіа наприкінці лютого говорили про неготовність Будапешта підтримувати санкції ЄС проти Росії, на засіданнях Ради ЄС угорські представники не заперечували проти введення обмежень проти російських політиків та економіки.

Разом із тим, через низку факторів Будапешт намагався лишатися політично чутливим не лише до настроїв у світі й у самій країні, а й до сигналів з Москви, і відтак грався у баланс інтересів.

Чого лишень вартує те, що впродовж перших п’яти днів російської навали Угорське телеграфне агентство послуговувалось російською риторикою і 431 раз використало формулювання "російська військова операція".

Є декілька пунктів, за якими угорський уряд не готовий підтримати посилення тиску на Росію та збільшити підтримку Україні.

Насамперед йдеться про купівлю російських енергоносіїв. При цьому Будапешт не відмовляється від підтримки інших санкцій.

Іншим лімітом, через який угорський уряд не може перейти, є дозвіл на транзит зброї до України через територію Угорщини. Не кажучи вже про надання угорської зброї українським партнерам.

Угорська урядова позиція навряд чи стала новиною для тих, хто відстежував, як уряд Орбана реагував на початок російської війни проти України ще у 2014 році.

Такий підхід приносив Угорщині політичні та економічні дивіденди.

В найближчі місяці не слід очікувати на суттєву зміну рішень Будапешта щодо підтримки України в боротьбі проти Росії. Дії уряду, згідно передвиборчих опитувань, підтримують виборці. За два тижні до виборів партія Віктора Орбана "Фідес" залишається фаворитом.

Вже тепер можна говорити, що Віктор Орбан надалі якщо не визначатиме, то матиме значний вплив на зовнішню політику своєї країни.

Угорщина й надалі надаватиме українським партнерам винятково гуманітарну допомогу та долучатиметься до несуттєвих для себе санкцій проти російської економіки та еліти.

Про те, якою буде ціна нинішньої позиції офіційного Будапешта щодо війни в Україні для Угорщини читайте в матеріалі Сергія Герасимчука та Михайла Драпака у статті За Україну, проте осторонь: як Угорщина маневрує між санкціями та дружбою з РФ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: