Справжні санкції: що має робити Захід, щоб не бути співучасником Путіна

Аналітика коротко
Середа, 9 березня 2022, 14:24

Українці перемагають у ключових боях цієї війни. Їм вдалося знищити сотні російських танків і ще купу ворожої військової техніки.

Захід потроху прокидається та починає постачати Україні озброєння, запроваджує санкції проти Путіна та проти російської економіки. 

Проте, санкції, пов'язані зі SWIFT, все ж залишаються здебільшого беззубими, а Євросоюз продовжує фінансувати російські танки, йдеться у колонці прем'єр-міністра Литви у 1999-2000 та 2008-2012 роках Андрюса Кубілюса План дій для ЄС – не давати Путіну гроші на нові танки.

Західні аналітики вважають, що насамперед у Німеччині особливо бояться повністю відключати Росію від системи SWIFT, бо це позбавить країну можливості платити за природний газ, який вона купує у "Газпрому". В такому випадку, пише автор, Німеччині доведеться взагалі відмовитися від російського газу. А майже 54% газу, спожитого в Німеччині, постачає саме "Газпром".

І саме з цієї причини кілька днів тому Андрюс Кубілюс вже наголошував, що Європі та особливо Німеччині вкрай важливо якнайшвидше оголосити повне ембарго на купівлю російських нафти і газу.

Так чому ж ембарго на купівлю російського газу та нафти має бути впроваджене негайно?

Було б навіть краще, якби таке ембарго наклали на всі товари та послуги з Росії. Доводи прем'єр-міністра Литви тут стосуються моральної сторони питання, а не економічної.

В 2020 році Європейський Союз імпортував енергоносіїв (нафти і газу) з Росії на 64 мільярди євро (за даними Politico). Видання зазначає, що ця сума майже дорівнює цілому оборонному бюджету Росії, який станом на 2020 рік становив 62 мільярди євро.

Якщо один танк T-72 коштує Росії приблизно 1,5 мільйона євро, а один танк T-80 – 3 мільйони євро, то нескладно порахувати, що на рік європейці купують для Путіна 40 000 (!!!) нових танків T-72 або 20 000 танків T-80. А лише за один день, ЄС купує йому приблизно 100 танків T-72.

Автор колонки зазначає, що ми опиняємося у морально скрутному становищі

З ваганнями, але Німеччина погодилася надати Україні летальну зброю: десь 1000 протитанкових гранатометів та 500 переносних зенітно-ракетних комплексів Stinger. Але в той самий час країна продовжує купувати російський природний газ (і тому не погоджується відключати Росію від системи SWIFT) і тим самим забезпечувати Путіна грошима на нові танки.

Докладніше - у колонці Андрюса Кубілюса План дій для ЄС – не давати Путіну гроші на нові танки.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: