Чи стане Сербія копіювати дії РФ

Аналітика коротко
П'ятниця, 1 квітня 2022, 11:20

У неділю 3 квітня у Сербії може повністю змінитися влада – у країні одночасно відбудуться чергові президентські, позачергові парламентські та місцеві вибори.

Передвиборча боротьба на всіх рівнях відбувається між владною командою, тобто командою чинного президента Александара Вучича, та всіма опозиційними силами разом узятими.

Ключові обличчя сербської влади навряд чи зміняться. Однак змінитися може курс Белграда. І далеко не факт, що він стане більш прозахідним, пише журналістка, редакторка порталу "Балканський оглядач" Наталя Іщенко у статті "Маленький Путін": як зміниться курс Сербії після переформатування влади.

Перемога Вучича виглядає як найімовірніший результат президентських виборів

Але у опозиції є шанс мобілізувати та консолідувати голоси протестного електорату. Тоді візаві Вучича, генерал у відставці Здравко Понош, зможе стати об’єднаним лідером усієї опозиції із заявкою на подальшу боротьбу з монополією команди Вучича.

Треба зазначити, що Здравко Понош потенційно може влаштовувати широкий спектр сербських опозиційних сил і зовнішніх партнерів країни.

Він виступає за контакти Сербії з Альянсом, але не за вступ. За його словами, "НАТО символізує не мир і безпеку для громадян Сербії, а агресію, захоплення Косова і невинні жертви. Сербії не місце в цьому Альянсі". І в той самий час Понош однозначно підтримує приєднання своєї країни до Європейського Союзу.

Треба зазначити, що в "українському питанні" позиції двох найрейтинговіших претендентів на президентську посаду приблизно однакові: і Вучич, і Понош роблять акцент на підтримці територіальної цілісності України без звинувачень на адресу Росії.

Це дає підстави стверджувати, що нинішня політика Белграда стосовно Києва та Москви буде залишатися більш-менш незмінною, навіть якщо лідер опозиційних сил буде посилювати свій вплив.

Але головною загрозою в плані розвороту Белграда в бік Москви є потрапляння до парламенту проросійських партій, які таким чином матимуть вплив на державну політику.

На парламентських перегонах лідирує команда Вучича – її можна вважати проросійською, але вона в цьому плані є досить поміркованою.

Загалом, з огляду на опитування, урядова коаліція може залишитися приблизно в її нинішньому вигляді.

Доволі прогнозований результат виборів мав би зробити нинішню сербську кампанію доволі нудною. Але Балкани є Балкани.

Сербська влада вирішила зіграти на образі Вучича-миротворця на косовському питанні. 

Докладніше - у матеріалі Наталя Іщенко "Маленький Путін": як зміниться курс Сербії після переформатування влади.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: