Президент Польщі хоче визнати вбивства у Катині актом геноциду

Неділя, 10 квітня 2022, 18:59

Польща подасть заявки в міжнародні суди, щоб трактувати розстріли у Катині в 1940 році як акт геноциду.

Як повідомляє "Європейська правда", таку заяву президент Польщі зробив від час траурних заходів по случаю 12-річниці загибелі президента Польщі Леха Качинського під Смоленськом.

"Забуті та безкарні воєнні злочини, злочини проти людяності формують у винних відчуття безкарності. Вони створюють згоду для своїх наступників і послідовників, які, наслідуючи їх приклад, вчиняють подібні злочини, коли хочуть панувати і вирішувати долю інших держав і націй. Це повною мірою ми бачимо сьогодні в ході жорстокої агресії Росії проти незалежної та демократичної України. Ми бачимо, як брехнею виправдовують російські злочини проти мирного населення, а і як заперечують факти",- зазначає Дуда.

За словами президента Польщі "зло треба називати злом, а злочин треба називати злочином". За його словами, протягом 80 років винні у вбивствах не були притягнуті до відповідальності.

"Термін дії геноциду не закінчується. Тому я буду вимагати вирішення цієї справи в міжнародних судах. Найближчим часом ми подамо відповідні заявки… Цей злочин має бути нарешті засуджений і винуватці – названі", зазначає він.

Анджей Дуда також провів паралелі між злочинами 1940 року та нинішніми злочинами РФ в Україні.

"Польща буде підтримувати Україну в усіх юридичних та дипломатичних заходах, спрямованих на покарання винних у злочинах, які зараз скоюють росіяни. Ми зробимо все, щоб українським жертвам не довелося чекати справедливості 80 років!",– запевнив він.

Нагадаємо, у 1940 році радянська влада санкціонувала масову страту польських полонених військових громадян. Вбивства були здійснені органами НКВС від 5 березня по 5 квітня в Катинському лісі під Смоленськом, а також у Твері та Харкові.

10 квітня 2010 року під Смоленськом розбився польський президентський літак, що віз офіційну делегацію на заходи із вшанування загиблих у Катині.  В авіакатастрофі загинув президент Польщі Лех Качинський із дружиною, а також низка високопосадовців.

Тодішня польська влада погодилася із версією про технічний характер авіакатастрофи, однак нинішня - вважає її терактом, вчиненим владою РФ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: