Уряд Латвії обговорить знесення радянського монумента у Ризі

Четвер, 14 квітня 2022, 11:52

Міністерство юстиції Латвії наступного тижня внесе на розгляд уряду пропозицію щодо демонтажу монументу радянського часу у Парку перемоги у Ризі.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на LSM.lv.

Пам'ятник може бути демонтований, тому що Росія порушує укладену з Латвією угоду про догляд латвійських пам'ятників у Сибіру. Відповідно до цієї угоди, обидві держави зобов'язані підтримувати у порядку пам'ятники на своїй території, пов'язані з іншою державою.

 

Міністр юстиції Латвії Яніс Борданс заявив, що якщо одна сторона не виконує договору, то і Латвія, яка доглядає на своїй території більш ніж сотню пам'ятників і меморіалів, присвячених Радянській армії, може відмовитися від догляду за пам'ятником у Парку перемоги.

Друга можлива причина демонтажу в тому, що пам'ятник символізує державу, яка наразі нападає на Україну, зокрема на громадянське населення. Одним із варіантом також є перенесення монумента.

Радник міністра юстиції Латвії Андріс Вітолс пояснив, що цей монумент використовується не так для пам'яті про загиблих, як для прославлення радянської окупації.

Вітолс наголосив, що монумент неприйнятний для більшості жителів Латвії та сприяє розколу латвійського суспільства.

Як правило, одним із найбільших місць скупчення людей у ​​Ризі на 9 травня ставав цей радянський монумент, який вже зараз перебуває у досить поганому стані та частково огороджений.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: