Як “змусити” ЄС заборонити нафту та газ з Росії

коротко
Четвер, 21 квітня 2022, 10:07

Найближчими днями ЄС розглядатиме питання запровадження санкцій на російську нафту.

Про те, на що тут може сподіватися Україна і як Києву спонукати Євросоюз піти на цей справді потрібний крок, редактор "Європейської правди" Юрій Панченко говорив з колишньою заступницею міністра закордонних справ, а нині – радницею міністра енергетики Ланою Зеркаль.

Цю розмову можна подивитися на нашому YouTube-каналі, а також почитати у матеріалі Лана Зеркаль: Ми запропонували Європі єдиний працюючий план енергетичних санкцій.

Про що говорила Лана Зеркаль:

"Ми маємо ситуацію, коли розмови про запровадження санкцій тривають, на найвищому рівні всі обіцяють скоро їх запровадити, але як тільки справа доходить до прийняття рішення, то відразу з’являються інші інтереси, з’являється Угорщина, Німеччина, Австрія – і це рішення не знаходить консенсусу".

"[Україні] Потрібно формувати альянси, працювати з суспільствами у країнах ЄС, доводити їм, що це [санкції] необхідна жертва. Ми маємо переконувати, що інфляція, яку спричинить продовження війни, буде більшою, аніж зростання цін внаслідок запровадження цього ембарго".

"Одночасно ми маємо пропонувати країнам ЄС інші механізми отримання енергоресурсів. Наразі ми пропонуємо ввести попереднє ембарго на російську нафту і нафтопродукти, які надходять морськими шляхами".

"Замістити у Європі російську нафту повністю можна за 9 місяців".

"З газом [процес заміщення] складніше, тому що газ – це 155 млрд кубів, які постачаються зараз із Росії в ЄС. А ще є країни, які на 40% залежать від російського газу. Це, перш за все, Німеччина та Італія".

"Єдиний покупець [газу в Євросоюзі], а зараз пропонуються дати такі повноваження Єврокомісії, міг би працювати з "Газпромом" і купувати газ для всієї Європи. Це вже вирішує питання політичної складової газових контактів".

"Але така ідея чомусь не подобається німцям, які не хочуть бути у рівних умовах та відмовлятися від нинішніх "солодких" контрактів".

"У такому випадку [впровадження ембарго] РФ має переорієнтувати цю нафту на інші ринки. Наприклад, на Китай та Індію. І вже ці країни диктують свої умови росіянам, вимагаючи знижку від 30 до 50%, так само, як колись вони вимагали цю знижку від Ірану".

"Саме тому ми й говоримо, що якщо щодо РФ вже де-факто працює іранська модель по знижках на нафту, то чому б не запровадити і іранську модель з розрахунками за газ – складаючи гроші на спеціальному рахунку, доступ до якого відкриється лише за певних політичних умов".

"У РФ немає можливості відмовитися від постачань до ЄС – інакше їм треба кудись дівати свій газ". 

Повне інтерв’ю - у текстовому матеріалі Юрій Панченка Лана Зеркаль: Ми запропонували Європі єдиний працюючий план енергетичних санкцій. Також розмову можна подивитися на нашому YouTube-каналі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: