Чому одному з найбільших друзів України загрожує відставка

Аналітика коротко
П'ятниця, 22 квітня 2022, 17:00

Незважаючи на зовнішньополітичну активність прем’єр-міністра Британії Бориса Джонсона, у себе в країні йому досі не можуть пробачити його різдвяні вечірки, які повністю і в усіх площинах порушували ковідні правила, які його ж уряд запровадив буквально за пару годин до однієї з таких вечірок.

І зараз у повітрі зависло складне питання: наскільки все дійсно серйозно для лідера консерваторів?

Про те, чи зможе ця ситуація вибити Бориса Джонсона з крісла на Даунінг-стріт, 10 читайте в статті експерта Ради зовнішньої політики "Українська призма" Олександра Краєва Проблеми у Бориса: чому британському прем'єру загрожує відставка.

У Британії та її політичній системі відповідальність за певні норми та правила – особливо якщо саме ти був їх ініціатором – є важливою частиною політичної підзвітності будь-якого політика.

Саме тому після розкриття у The Guardian та багатьох інших виданнях інформації про перші вечірки Джонсона під час протиковідних обмежень реакція була миттєвою та дуже жорсткою. Усі прогнози систематичних опитувань від YouGov не давали консерваторам і найменшого шансу у разі перевиборів.

Загалом, йдеться про 12 порушень, які тягнулися ще з травня 2020 року. 

Причому всі вони в чомусь погіршували становище – одні були замасковані під робочі зустрічі, інші були просто переповнені, ще частина була у державному помешканні Джонсона…

Не будемо забувати, що на більшості так чи інакше були присутні й інші старші члени міністерського кабінету – поки що підтвердили тільки участь Ріші Сунака, міністра фінансів.

Скандал виявився настільки значним, що проти прем’єра виступила і власна партія.

В Британії існує відпрацьована процедура відкликання прем’єра його партією через вотум недовіри.

Для того, аби на розгляд Палати громад виставили питання про голосування вотуму недовіри прем’єр-міністру, його однопартійці можуть зібрати 55 листів недовіри – це автоматично ставить на порядок денний парламенту питання про відкликання прем’єра.

За інформацією The Guardian, місяць тому в штабі консерваторів було зібрано вже 25 таких листів. Тож ситуація для голови уряду дійсно вкрай загрозлива. 

Таким чином на Джонсона тиснуть не тільки опозиція, але й власна партія: він має піти у відставку, бо дійсно напартачив. Але він не може піти у відставку, бо ситуація і без цього вкрай складна.

Наразі існує декілька варіантів – і більшість із них не дуже оптимістичні для Джонсона: відставка за власним бажанням, вотум недовіри від колег-консерваторів, скандал зійде нанівець (за останній тиждень можна побачити розгортання саме цього сценарію). 

Чи призведе заміна на посаді прем'єра до змін у політиці Лондона щодо України? Ймовірно, ні.

Докладніше - у матеріалі Олександра Краєва Проблеми у Бориса: чому британському прем'єру загрожує відставка.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: