Безпілотники та радари з Британії, Шольц вдає “ображену ковбасу”, Папа хоче до Путіна: новини дня

Дайджест
Вівторок, 3 травня 2022, 21:47

За даними британської розвідки, армія РФ значно ослабла; CNN повідомляє, що Путін 9 травня може вдатися до офіційного оголошення війни Україні; Папа Римський хоче поїхати у Москву до Путіна; у невизнаному Придністров’ї заявили про спробу теракту з використанням дрона "з України"; прем’єр Британії у Верховній раді оголосив новий пакет військової допомоги; глава Євроради переконаний, що ЄС домовиться про нафтові санкції проти Росії; Боррель анонсував відключення від SWIFT додаткових російських банків; у Словаччині ремонтуватимуть українську військову техніку; посольство Кіпру відновлює роботу в Києві; в Україні під Макаровом зник чеський волонтер.

Більше важливих і цікавих новин 3 травня у нашому дайджесті. Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Ослаблення армії РФ, ймовірні плани Путіна на 9 травня

Триває шістдесят дев’ята доба повномасштабної війни Росії проти України. 

За даними британської розвідки, армія РФ значно ослабла внаслідок вторгнення в Україну. Зазначається, що невдачі як у стратегічному плануванні, так і в оперативному виконанні не дозволили їй перетворити чисельну потужність у вирішальну перевагу. 

Командувач Національними збройними силами Латвії Леонід Калніньш заявив, що в розпочатій Росією війні проти України нині жодна зі сторін не переважає, але ситуація може змінитися, коли Україна отримає важке озброєння.

CNN повідомляє, що президент Росії Владімір Путін 9 травня може вдатися до офіційного оголошення війни Україні, що дасть змогу повноцінно мобілізувати російські резервні сили під час спроби завоювати східну та південну Україну.

Прес-секретар Держдепартаменту США Нед Прайс заявив у понеділок, що є "поважні підстави вважати, що росіяни зроблять все можливе, щоб використати" 9 травня в цілях пропаганди.

Папа Римський Франциск розповів про розмову з прем’єр-міністром Угорщини, у якій той нібито розказав про плани росіян закінчити війну в Україні до 9 травня.

Папа Римський заявив, що готовий зустрітися з президентом Росії Владіміром Путіним у Москві, а от сенсу їхати до Києва наразі не бачить.

В МЗС України нагадали Папі Римському, хто відповідальний за війну, та повторили запрошення до Києва.

Будапешт назвав фейком заяву секретаря РНБО Олексія Данілова про те, що Путін попереджав Угорщину про намір вторгнутися в Україну.

Президент Франції Еммануель Макрон за підсумками телефонної розмови закликав російського президента Владіміра Путіна дозволити продовження евакуації людей з заводу "Азовсталь" у Маріуполі.

У невизнаному Придністров’ї заявили про спробу теракту з використанням дрона "з України".

За даними Генштабу Збройних сил України, РФ готується евакуювати сім'ї російських офіцерів з Придністров'я.

Президентка Молдови Мая Санду напередодні 9 травня закликала громадян до єдності.

"Україна переможе": прем’єр Британії виступив у Верховній Раді

Прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон у своєму виступі перед Верховною радою у вівторок висловив віру в перемогу України над Росією та оголосив про новий пакет військової підтримки.

Ближчими тижнями британці надішлють Україні протикорабельні ракетні системи Brimstone, а також 13 броньованих машин, щоб евакуювати людей із захоплених територій і загрозливих ділянок. 

За його словами, у новий пакет на 300 млн фунтів стерлінгів також увійдуть радари, "щоб визначати, де перебуває артилерія, що націляється на ваші міста, і дрони, щоб підсилити вашу піхоту і ваші наступальні сили".

Йдеться про безпілотники Malloy T150, які здатні доставляти важке обладнання військам на передовий.

Безпілотники мають дальність польоту 70 км та можуть нести до 68 кг обладнання. Їх виготовляє британська компанія Malloy Aeronautics.

Крім того, пакет військової допомоги включатиме обладнання для радіоелектронної боротьби, контрбатарейну РЛС, обладнання для глушіння GPS та тисячі приладів нічного бачення.

Промову Бориса Джонсона перед Верховною радою можна подивитися на нашому Youtube-каналі.

"Ображена ковбаса" та гаубиці Panzerhaubitzen 2000

Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що не хоче їхати до Києва, поки там не побуває президент Франк-Вальтер Штайнмаєр.

Посол України в Німеччині Андрій Мельник розкритикував його за це. 

"Вдавати ображену ліверну ковбасу (німецький фразеологізм, який означає вдавати безневинно ображеного. - Ред.) звучить не дуже по-державницьки", - сказав Мельник.

Лідер найбільшої групи у Європарламенті Манфред Вебер також розкритикував Шольца за відмову їхати в Київ.  

Тим часом, за даними Die Welt, уряд Німеччини зважився надати Україні гаубиці Panzerhaubitzen 2000.

Panzerhaubitzen 2000 - це важкі артилерійські установки, здатні стріляти на відстань до 40 кілометрів. 

До шкіл у Німеччині  прийняли понад 90 тисяч українських дітей.

Лідер найбільшої опозиційної партії Німеччини ХДС Фрідріх Мерц зустрівся з президентом Володимиром Зеленським під час візиту в Україну.

За даними Bild, розмова Зеленського з лідером ХДС і лідером опозиції тривала близько години у вівторок вдень. Зустріч відбулася в офіційній резиденції українського президента у Києві.

Слід додати, що Німеччина піднімала винищувачі через літак-розвідник РФ над Балтійським морем. 

Щодо енергоресурсів з Росії

Президент Європейської ради Шарль Мішель переконаний, що Євросоюз запровадить санкції проти нафтового сектору Росії.

Глава МЗС Угорщини Петер Сійярто заявив, що його країна не голосуватиме за санкції, які зроблять неможливим транспортування до неї російського газу і нафти.

У промові в грецькому Александруполісі, де будують новий термінал скрапленого природного газу, Шарль Мішель зазначив, що Євросоюз покладе край своїй залежності від російських енергоресурсів і нові СПГ-термінали є інвестицією у це майбутнє, щоб Росія не могла використовувати газ як інструмент тиску.  

Тим часом, єврокомісарка з питань енергетики Кадрі Сімсон заявила, що Європейський Союз повинен підготуватися до подальших перебоїв у постачанні енергоресурсів з Росії.

Італія прагне стати незалежною від російського газу до середини 2024 року.

Шостий пакет санкцій

Очільник європейської дипломатії Жозеп Боррелль заявив, що ЄС готує шостий пакет санкцій проти Москви, який виключатиме більше російських банків із системи обміну повідомленнями SWIFT.

Боррель не уточнив, які саме російські банки стануть мішенню санкцій.

Очільник європейської дипломатії також повторив обіцянки зменшити залежність ЄС від російського імпорту енергоносіїв.

Путін підписав указ щодо санкцій у відповідь проти країн Заходу.

Інше: гумдопомога з Франції, Зеленський звернувся до Албанії

Зеленський закликав Албанію обмежити потік туристів з Росії.

Франція направила Україні гуманітарної допомоги на 100 млн євро.

Посольство Кіпру відновлює роботу в Києві.

У Словаччині ремонтуватимуть українську військову техніку.

Прем'єр Італії розкритикував телеканал за скандальне антисемітське інтерв'ю з Лавровим.

У Вірменії продовжилися протести з вимогою відставки прем’єра.

В Україні під Макаровом зник чеський волонтер, який допомагав евакуювати людей.

У Молдові за георгіївську стрічку штрафуватимуть і в Гагаузії, яка звільнила себе від заборони.

У Раді Європи хочуть і далі використовувати російську мову попри вигнання РФ.

Каталонія готує спеціальний закон для захисту найстаріших крамниць.

Це лише частина цікавих новин 3 травня, решту читайте на сайті "Європейської правди". Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Ваша редакція.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: