Орбан наполягає, що питання російської нафти мають вирішувати тільки лідери ЄС

Понеділок, 30 травня 2022, 22:39

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан наполягає, що наступне обговорення питання трубопровідної нафти має відбутися на рівні лідерів, оскільки це питання є дуже політичним.

Про це він заявив лідерам ЄС на саміті у понеділок, пише "Європейська правда" із посиланням на Politico.

Видання, посилаючись на слова двох дипломатів, зазначає, що своїми заявами Орбан фактично суперечив офіційним особам ЄС, які наполягали на тому, що питання, пов'язані з санкціями щодо імпорту російської нафти, на даному етапі мають переважно технічний характер і можуть бути вирішені чиновниками та експертами.

Орбан, як і раніше, чинить опір нинішньому компромісному плану, незважаючи на те, що він включає виняток, який він вимагав, для російської нафти, що надходить трубопроводом.

Орбан сказав, що йому потрібні гарантії того, що Угорщина, як і раніше, зможе купувати нафту, якщо її постачання трубопроводом буде перервано.

Якщо Орбан наполягатиме на своїй позиції, згідно з якою питання може бути вирішене лише лідерами, це означатиме, що питання доведеться відкласти до наступного засідання Європейської ради 22 та 23 червня, якщо на нинішньому саміті не буде досягнуто згоди.

Проте обидва дипломати застерігають від буквального сприйняття слів Орбана, припустивши, що угорський лідер, можливо, просто підкреслював політичну важливість цього питання.

У неділю стало відомо, що Єврокомісія спробує запропонувати компромісний варіант - заборонити морську нафту з Росії, одночасно відкладаючи обмеження на імпорт з ключового нафтопроводу.

Раніше президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що не вважає, що на саміті ЄС 30-31 травня шостий санкційний пакет буде погоджено.

Водночас глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель впевнений, що лідери ЄС домовляться про санкції у понеділок.

Дивіться нове відео "Європейської правди" - Новий виклик для України: статус кандидата у ЄС можуть затримати. Що відбувається, і чому?

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: