Лідери ЄС закликали Росію зняти блокаду українських портів у Чорному морі

Вівторок, 31 травня 2022, 18:46

Лідери Європейського союзу закликали Росію зняти блокаду українських портів у Чорному морі, щоби розпочати експорт продовольства.

Про це йдеться у висновках Європейської ради, ухвалених на саміті лідерів ЄС, пише "Європейська правда".

"Європейська рада рішуче засуджує знищення та незаконне привласнення Росією сільськогосподарської продукції в Україні. Російська агресивна війна проти України прямо впливає на глобальну продовольчу безпеку та доступність", - йдеться в документі.

Європейська рада також закликає Росію припинити атаки на транспортну інфраструктуру України, зняти блокаду українських чорноморських портів та дозволити експорт продуктів харчування, зокрема з Одеси.

"Євросоюз вживає активних заходів, щоб полегшити Україні експорт сільськогосподарської продукції та для підтримки агропромислового комплексу України напередодні сезону 2022 року. У зв'язку з цим Європейська рада пропонує державам-членам прискорити роботу над "Смугами солідарності", запропонованими Комісією, та полегшити експорт продуктів харчування з України різними наземними маршрутами та через порти ЄС", - йдеться у висновках.

Нагадаємо, лідери ЄС на саміті ухвалили політичне про запровадження нафтового ембарго проти Росії

Про підсумки саміту дивіться нове відео "Європейської правди" - Ембарго, гроші, Орбан, "патріарх" Кирилл: саміт ЄС, що став переможним для України

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: