Чому ЄС має дати України європерспективу

Аналітика коротко
П'ятниця, 10 червня 2022, 10:00

Цього літа 27 країн-членів Європейського Союзу мають ухвалити формально незначне, але історичне рішення: сформулювати відповідь на заяву України про вступ до ЄС. 

Частим аргументом проти вступу України, а також Грузії та Молдови, до ЄС є те, що всі три країни не повністю контролюють свої території.

Та принаймні з трьох причин це, на перший погляд, доречне застереження є лише відволіканням від питання, що розглядається, йдеться у колонці аналітика Стокгольмського центру східноєвропейських досліджень (SCEEUS) Андреаса Умланда П’ять аргументів на користь розширення: чому ЄС не повинен відмовити Україні.

По-перше, зазначає автор колонки, навіть однозначно позитивний сигнал із боку 27 країн ЄС зараз не означатиме швидкого приєднання трійки до Союзу.

Офіційна перспектива членства може навіть не відкрити ще кандидатури цих трьох держав для вступу до ЄС. Натомість найреальнішим для України, Молдови та Грузії, вважає Андреас Умланд, нині є підвищення їхнього статусу до так званих "потенційних кандидатів".

При цьому експерт зауважує, що це явно менше, ніж, наприклад, хочуть зараз політична еліта та громадянське суспільство України.

По-друге, відхилення Брюсселем заявки європейської країни на підставі того, що вона не повністю контролює свою державну територію, означало б дискредитацію ЄС. Це означало б, що іноземні сили мають право вето на зовнішню та внутрішню політику Євросоюзу.

По-третє, в ЄС вже прийнято країну – Кіпр, уряд якої не повністю контролює державну територію.

Таким чином, існує модель, за допомогою якої поки що неповні держави України, Грузії та Молдови можуть стати членами ЄС, тоді як формальна юрисдикція Союзу та його зобов'язання щодо оборони не поширюються на непідконтрольні уряду території.

У будь-якому разі, зазначає Андрес Умланд, до фактичного вступу "трійки" до Союзу ще кілька років. Він вважає, що статус "потенційних кандидатів" у ЄС, проте, означатиме зараз більше, ніж деяким здасться.

Тому що, і це четверте, навіть статус "докандидата" вже змінить відносини України, Грузії та Молдови з ЄС не лише на словах, а й на ділі.

Навіть статус "потенційного кандидата", пише автор колонки, здатний змінити 30-річну ситуацію міжнародної невизначеності цих країн.

Незважаючи на набагато більші бажання України, це зрушення вже буде фундаментальним, впевнений експерт. 

Статус трьох країн як потенційних або навіть реальних кандидатів у ЄС змінить міжнародні відносини у Східній Європі. Цьогорічна сіра зона безпеки між Заходом, з одного боку, і Росією, а також її сателітами Білоруссю та Вірменією, з іншого, стане менш сірою.

Докладніше про те, чому Євросоюзу слід приймати України, Молдов та Грузію - у колонці П’ять аргументів на користь розширення: чому ЄС не повинен відмовити Україні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: