Україна не заслуговує на "боснійський сценарій" щодо статусу кандидата в ЄС - Жовква

Понеділок, 13 червня 2022, 09:27

Нездатність надати Україні статусу кандидата в члени Євросоюзу на саміті у червні стане сигналом для Росії про слабкість Європи.

Про це заявив заступник голови офісу президента Ігор Жовква в інтерв'ю Euractiv, пише "Європейська правда".

"Ми не просимо про членство, ми просимо про перший крок", - сказав Жовква.

За його словами, ЄС не запитував у українського уряду жодної додаткової інформації, і він сподівається, що це ознака того, що Єврокомісія "задоволена обсягом виконаної роботи та рівнем наданої інформації".

"У нас є оптимізм щодо рішення Єврокомісії, але ми розуміємо, що дебати в ході Європейської ради будуть значними", - сказав Жовква.

Очікується, що Єврокомісія подасть свою думку щодо статусу кандидата України 17 червня, що залишає лідерам ЄС приблизно тиждень на вивчення документа до саміту ЄС 23-24 червня.

Документ, ймовірно, міститиме умови, пов'язані з верховенством закону та антикорупційним законодавством.

"Ми не говоримо, що у верховенстві закону чи якихось інших темах досягнуто 100%, і ми готові над цим працювати", — сказав Жовква, додавши, що виконано значний обсяг роботи з розробки та реалізації Угоди про асоціацію.

"Але якщо ми говоримо про статус кандидата в члени ЄС, то це має бути стовідсоткові досягнення? Точно ні. Жодна країна до набуття статусу кандидата не мала їх на 100%", — сказав він.

Жовква також відкинув будь-які альтернативні моделі процесу розширення ЄС, зокрема пропозицію президента Франції Еммануеля Макрона.

"Ні - статусу "потенційного" кандидата, ми не заслуговуємо на боснійський сценарій. Жодного потенційного кандидата, жодного кандидата в кандидата, жодного напівкандидата, лише статус кандидата", — сказав Жовква.

Боснія та Герцеговина має статут "потенційного кандидата" на членство в ЄС із 2003 року.

Дивіться відео "Європейської правди" із поясненням як рішення щодо членства України в ЄС залежить від Балкан: Україна - кандидат на членство в ЄС? Головні виклики та перепони до нового статусу

Читайте більше у статті Кандидат з нюансами: що відбувається у ЄС перед історичним рішенням щодо України

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: