Три сценарії війни, новий пакет озброєння від США, Берлін обіцяє ракетні системи: новини дня

Дайджест
Середа, 15 червня 2022, 22:01

На Заході допускають три сценарії подальшого розвитку війни; новий пакет безпекової допомоги від США: керовані боєприпаси для РСЗВ, протикорабельні ракети Harpoon і не тільки; Україна отримає американські HIAMRS до кінця червня; Словаччина передасть Україні гелікоптери, ще три держави - артилерію; Британія обіцяє найближчим часом поставити РСЗВ; Макрон, Драгі і Шольц таки приїдуть у Київ перед ключовим рішенням про статус кандидата; Україна запропонувала США домовитися про постачання газу за ленд-лізом; ЄС, Єгипет та Ізраїль домовилися про експорт газу до Європи; Росія ще більше скоротить обсяг поставок газу "Північним потоком-1"; Німеччина заморозила російські активи на 4,48 мільярда євро; суд ЄС скасував штраф для виробника чіпів Qualcomm майже на 1 млрд євро; у Німеччині найвищий рівень інфляції за майже 50 років.

Більше важливих і цікавих новин 15 червня у нашому дайджесті. Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! 

Три сценарії розвитку війни

Триває 112 доба повномасштабної війни Росії проти України.

За даними CNN, посадовці та аналітики у країнах Заходу розглядають три основні сценарії, як далі може розвиватися війна Росії проти України.

Перший з можливих сценаріїв - що Росія зможе поступово захоплювати нові і нові території у Луганській і Донецькій областях. 

Другий сценарій - якщо жодна зі сторін не матиме змоги просуватися і війна тягнутиметься у позиційній фазі місяцями чи навіть роками, з великими втратами для обох сторін та наслідками для світової економіки.

Третій сценарій, який вважають найменш ймовірним - що Росія скоригує свої цілі, заявить, що нібито досягла того, чого збиралася, і спробує підготувати грунт для завершення бойових дій. 

Якщо ж Росії вдасться закріпитися на загарбаних територіях, у США побоюються, що Путін почне використовувати цю територію як плацдарм для подальшого наступу вглиб України. 

Високопоставлений співрозмовник з НАТО вважає, що скоро настане момент, коли або одна, або друга сторона буде мати успіх: або РФ дійде до Слов’янська і Краматорська, або українці їх там зупинять.

Крім того, The Telegraph повідомляє, що Росія взяла в полон двох американців, які воювали на боці ЗСУ.

Тим часом, президент Франції Еммануель Макрон посилив свою риторику щодо Росії, але водночас заявив про необхідність переговорів з Москвою.

Макрон зазнав критики з боку України та східноєвропейських союзників за те, що вони вважають меншою підтримкою Києва у протистоянні російським військам. Зокрема, президент Франції застерігав від "приниження Росії".

За словами президента Франції, українському президенту та його чиновникам доведеться вести переговори з Росією. 

Ракети Harpoon з США та гелікоптери зі Словаччини

15 червня в Брюсселі відбулася третя зустріч Контактної групи з питань оборони України, яку називають "Рамштайн-3".

За її підсумками очільник міністерства оборони США Ллойд Остін повідомив, що в новому пакеті безпекової допомоги від США вартістю один мільярд доларів будуть боєприпаси для реактивних систем залпового вогню і протикорабельні ракети Harpoon.

За словами Остіна, до нового пакету військової допомоги України входять керовані боєприпаси для реактивних систем залпового вогню, 18 гаубиць М777 із тактичними транспортними засобами для них, 38 тисяч снарядів калібру 155 мм. 

Також пакет безпекової допомоги охоплює дві системи протикорабельної оборони Harpoon, тисячі систем захищеного радіозв’язку та нічного бачення, тепловізори тощо.

Раніше президент США Джо Байден у середу провів телефонні переговори з українським візаві Володимиром Зеленським, у яких підтвердив виділення Києву мільярда доларів безпекової допомоги.

Крім того, глава Пентагону за результатами зустрічі щодо зброї для України заявив, що Словаччина вирішила передати Україні бойові гелікоптери, а Канада, Польща та Нідерланди - нові одиниці артилерії.

Глава Пентагону підтвердив, що Німеччина вирішила передати Україні три реактивні системи залпового вогню з керованими боєприпасами.

Поставка трьох замість чотирьох реактивних систем залпового вогню частково пов’язана з нестачею боєприпасів, пише Spiegel.

А глава Об’єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі за підсумками "Рамштайн-3" зазначив, що українські військові в середу завершили навчання на реактивних системах залпового вогню HIMARS, і до кінця червня Україна отримає їх для оборони на Донбасі.

Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес повідомив, що Британія незабаром поставить Україні реактивні системи залпового вогню у відповідь на її запит про важке озброєння для відсічі російського вторгнення.

А прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс заявив, що його країна може передати Україні до 30 одиниць бойових машин піхоти радянського зразка після обміну із Німеччиною.

ЄС передав українським правоохоронцям обладнання для підтримки ІТ-інфраструктури.

Крім того, сьогодні генсек НАТО Єнс Столтенберг повідомив, що лідери країн Альянсу на саміті у Мадриді мають узгодити комплексний довгостроковий пакет допомоги для України.

Статус кандидата на вступ України до ЄС: "не все так песимістично"

За даними Financial Times, лідери Франції, Італії та Німеччини планують у четвер здійснити спільну поїздку в Україну та зустрітися з президентом Володимиром Зеленським, щоб продемонструвати підтримку Україні та обговорити її заявку на вступ до ЄС.

Під час візиту в Румунію, президент Франції Еммануель Макрон перед очікуваним ухваленням Єврокомісією висновку щодо заявки на членство України заявив, що ЄС має надіслати українському народові чіткий політичний сигнал.

Президент Румунії висловився, що Україна має отримати статус кандидата якнайшвидше.

За результатами опитування, замовленого Центром "Нова Європа", громадяни Німеччини, Нідерландів та Франції підтримують статус кандидата для України.

Три держави Західних Балкан офіційно підтримали надання статусу кандидата Україні.

В Єврокомісії проінформували Київ про підготовку висновку щодо заявки на членство України.

Президент Володимир Зеленський заявив, що надання Україні статусу країни-кандидата на членство в ЄС є внеском в оборону у війні проти Росії.

А заступник керівника Офісу президента України після зустрічей у Данії заявив, що з перспективою позитивного висновку Єврокомісії щодо заявки України на вступ до ЄС "не все так песимістично".

Газ для України в рамках ленд-лізу

Як повідомляє Foreign Policy, Україна запропонувала США домовитися про постачання зрідженого природного газу за схемою ленд-лізу.

За даними видання, керівники енергетики України пропонують Вашингтону та іншим західним столицям цілу низку можливих рішень, що дозволяють забезпечити постачання на майбутню зиму та збільшити внутрішнє виробництво.

Пропозиції передбачають забезпечення міжнародного фінансування для купівлі природного газу у великих експортерів на Близькому Сході та Північній Африці, розробку альтернативних маршрутів постачання та можливу угоду про ленд-ліз з Вашингтоном для імпорту американського зрідженого природного газу.

Глава "Нафтогазу" Юрій Вітренко, який минулого тижня був у Вашингтоні для зустрічі з адміністрацією Байдена, заявив, що Україні потрібне фінансування у розмірі $8 мільярдів для фінансування імпорту 6 мільярдів кубометрів газу до зими.

За планом про ленд-ліз Україна хоче отримати близько 6 мільярдів кубометрів LNG, який доставлятиметься до Європи і потраплятиме в країну через трубопровід.

При цьому українська сторона планує розрахуватися із США після того, як буде збільшено внутрішній видобуток газу.

ЄС, Єгипет та Ізраїль домовилися про експорт газу до Європи.

Росія ще більше скоротить обсяг поставок газу "Північним потоком-1". Зокрема, "Газпром" повідомив, що зупиняє експлуатацію ще однієї газотурбіни Siemens на станції "Портова" і з 16 червня зможе постачати по "Північному потоку-1" не більше 67 млн кубів газу на добу.

Німеччина вбачає політичний мотив у скороченні поставок "Газпромом".

Міністр економіки Німеччини Роберта Габек заявив, що нинішнім скороченням постачання газу Росія хоче спричинити зростання цін на блакитне паливо та може продовжити "закривати газовий кран" і надалі.

Крім того, "Газпром" без пояснень скоротив поставки газу в Італію на 15%.

Щодо санкцій проти РФ

США ввели санкції проти двох членів "Російського імперського руху".

Німеччина заморозила російські активи на 4,48 мільярда євро.

У Латвії понад 400 разів намагалися обійти санкції проти РФ і Білорусі.

В ЄС занепокоїлися безпекою зроблених на Заході літаків, які продовжує експлуатувати РФ.

Інше: висока інфляція в Німеччині, зерносховища для зерна з України

У Польщі заявили, що на будівництво зерносховищ біля українського кордону піде до чотирьох місяців, а Туреччина деталізувала план ООН щодо експорту українського зерна без розмінування портів.

У Ризі постало питання з переселенням кількох тисяч українців, які приїхали до Латвії через війну.

У Німеччині найвищий рівень інфляції за майже 50 років.

Грузія скасувала "ковідні" правила в’їзду.

Суд ЄС скасував штраф для виробника чіпів Qualcomm майже на 1 млрд євро.

Генпрокурор Білорусі поширив фейк, що дід президента Польщі воював на боці нацистів.

Франція розкрила деталі своєї ідеї "Європейської політичної спільноти" – ЗМІ.

Туреччина відмовилась від переговорів зі Швецією і Фінляндією щодо їхнього членства в НАТО – ЗМІ.

Це лише частина цікавих новин 15 червня, решту читайте на сайті "Європейської правди". Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! Ваша редакція.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: