"Нічийний мітинг": правляча партія Грузії про скликану президенткою акцію за рух до ЄС

П'ятниця, 17 червня 2022, 09:07

На скликану президенткою Грузії Саломе Зурабішвілі акцію на підтримку руху Грузії до ЄС зібралися близько 500 осіб; у правлячій партії пояснили це тим, що акція була "нічийною".

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє "Новости Грузия".

Саломе Зурабішвілі скликала "акцію єдності" на 16 червня в історичному центрі Тбілісі на площі Європи, напередодні очікуваного рішення Єврокомісії щодо заявок України, Грузії та Молдови.

 

На її заклик вийшли близько 500 осіб, у тому числі посли Євросоюзу, Франції та Німеччини. Президентка заявила, що не стурбована тим, що заклик не зібрав більше людей, і добре, що нікого "не звозили автобусами, як на партійні мітинги".

"Мій головний меседж - що ми прийшли сюди вільно, без підготовки, і це не партійна зустріч. Тут - люди, які вірять, що єдина перспектива для Грузії - це Європа. Я тут також як громадянин, а не президент - громадянин, який турбується за цю країну і вірить, що у неї тільки одне майбутнє - Європа. І я зроблю усе для того, щоб ця перспектива реалізувалася", - сказала Саломе Зурабішвілі.

Вона розкритикувала уряд, зауваживши, що через позицію "Грузинської мрії" Грузія останнім часом залишилася майже без усіх важливих союзників і їй загрожує ізоляція.

В уряді на критику президентки образилися, а в опозиції, навпаки, вважають її надто м’якою. Тому і правляча партія, і великі опозиційні сили не підтримали її ідею акції. 

Опозиційні активісти анонсували свою акцію "Додому, у Європу" 20 червня на проспекті Руставелі. Зурабішвілі підтвердила, що не піде туди, тому що "не ходить на політичні зустрічі". 

Лідер "Грузинської мрії" Іраклій Кобахідзе заявив, що акція виявилася непідготовленою і контрпродуктивною, тому що не відобразила настрої суспільства. 

"Інтеграцію до ЄС підтримують 85% населення, а на мітинг прийшли 300, з яких понад 200 - це сама президентка, посли, журналісти, працівники адміністрації і правоохоронці", - заявив Кобахідзе. 

На його думку, акція не здобула масової підтримки, тому що це був "нічийний мітинг".

"Саломе Зурабішвілі сама раніше заявила, що не є ні правлячою партією, ні опозицією, взагалі ніким. Вона просто символічний президент", - сказав лідер "Мрії". 

За інформацією ЗМІ, Єврокомісія у висновку 17 червня підтримає кандидатство для України й Молдови, а Грузії - відмовить.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: