Данія розраховує приєднатися до спільної з ЄС оборонної політики з 1 липня

Четвер, 2 червня 2022, 13:19

МЗС Данії розраховує, що країна вже за місяць зможе долучитися до спільної з ЄС політики у сфері оборони та безпеки.

Про це, як пише "Європейська правда", йдеться у заяві МЗС Данії.

"Данці сказали своє слово. Тепер ми можемо повноцінно брати участь у європейському співробітництві з питань безпеки та оборони. І таким чином брати на себе більшу відповідальність за безпеку власної території. Це хороший і важливий крок. Єдність у Європі – це найкраща відповідь, яку ми можемо дати в ситуації, в якій ми знаходимося" - сказав глава МЗС Данії Єппе Кофод.

Зазначається, що перш ніж Данія зможе остаточно скасувати оборонні застереження та вступити в європейське співробітництво з питань оборони та безпеки, необхідно зробити деякі формальні кроки. Перш за все, має бути ратифікований відповідний законопроєкт і опублікований в Офіційному віснику.

Крім того, необхідно буде з’ясувати ряд практичних питань, перш ніж міністр закордонних справ зможе проінформувати інші країни-члени ЄС про те, що Данія більше не бажає використовувати оборонне застереження.

"Очікується, що Данія може приєднатися до європейського співробітництва з питань безпеки та оборони 1 липня 2022 року" - йдеться у повідомленні.

Лише після скасування оборонного застереження Данія може подати заявку на участь в Агентстві оборони та PESCO. Це буде зроблено із залученням Фолькетингу (парламенту) відповідно до положень Конституції. Фолькетинг також повинен бути залучений у зв'язку з будь-якими майбутніми рішеннями щодо участі Данії у військових операціях ЄС.

Як повідомлялося, Данія на історичному референдумі після 30-річного утримання проголосувала за приєднання до спільної політики безпеки Європейського Союзу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: