У Мін'юсті розказали про новий механізм відшкодування збитків, завданих агресією РФ

Четвер, 2 червня 2022, 19:09

В Україні розробляють новий механізм відшкодування збитків, завданих незаконним збройним вторгненням РФ в Україну.

Про це в інтерв'ю розповіла заступниця міністра юстиції Ірина Мудра, пише "Європейська правда".

"Такий механізм передбачатиме створення для України міжнародної комісії з розгляду претензій, яка б мала юрисдикцію розглядати претензії фізичних, юридичних осіб та держави щодо збитків, завданих вторгненням Росії в Україну", - сказала Мудра.

Механізм також створюватиме компенсаційний фонд, який в тому числі буде фінансуватися за рахунок активів Росії і пов’язаних осіб, арештованих або наданих для арешту в державах-учасницях, з якого будуть задоволені рішення комісії на користь України чи постраждалих осіб.

У Мін'юсті пояснили, що механізм також передбачатиме засоби забезпечення виконання рішення комісії національними судами держав-учасниць, які доєднаються до багатостороннього договору по створенню такого механізму. В тому числі, адресуватимуть питання обмеження суверенного імунітету Росії та її активів через її грубі порушення міжнародного права.

"Ключова концепція спеціального механізму відшкодування збитків – це створення всеохоплюючої системи координат для забезпечення реального відшкодування збитків, завданих агресією РФ. Впровадження такого механізму відбуватиметься через укладання окремого міжнародного договору між Україною та зацікавленими країнами-союзниками, який буде підкріплений іншими міжнародними актами", - сказала Мудра.

Одним із чинників запоруки успіху реалізації спеціального механізму у Мін'юсті вважають те, що відшкодування зможе отримати не лише Україна, як держава, чи її громадяни, а й інші особи, постраждалі внаслідок агресивних дій РФ.

Концепцією механізму передбачається, що іноземні компанії, які постраждали від агресії Росії, іноземні приватні особи також матимуть змогу подавати заяви до комісії, що й буде стимулом для участі інших держав у цьому процесі.

Також розглядається можливість участі Росії в такому міжнародному договорі в обмін на співпрацю та надання коштів для фінансування фонду відшкодування. Але в разі її відмови, механізм залишиться повноцінно дієвим.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: