У Брюсселі представники Туреччини, Швеції та Фінляндії обговорили вступ останніх до НАТО

Понеділок, 20 червня 2022, 21:04

У штаб-квартирі НАТО в Брюсселі в понеділок відбулася тристороння зустріч представників Туреччини, Швеції та Фінляндії щодо вступу останніх до Альянсу.

Про це повідомила пресслужба НАТО, пише "Європейська правда".

Зустріч відбулась на запрошення генерального секретаря Альянсу Єнса Столтенберга. На ній обговорювали занепокоєння Туреччини у зв’язку з потенційним приєднанням до Альянсу Швеції та Фінляндії.

Делегацію Туреччини очолив речник президента Ібрагім Калін; Фінляндії – директор з питань зовнішньої та безпекової політики офісу президента Петрі Хаккарайнен; а Швеції – державний секретар з питань закордонних справ і політики безпеки прем’єр-міністра Оскар Стенстрьом.

"Вступ Фінляндії та Швеції до НАТО зробить Альянс сильнішим, а весь євроатлантичний простір – безпечнішим. Туреччина має легітимні безпекові занепокоєння щодо тероризму, які ми маємо вирішити. Тож ми продовжимо переговори щодо заявок Швеції та Фінляндії щодо членства в НАТО, і я розраховую якнайшвидше знайти вирішення", – прокоментував генсек НАТО Єнс Столтенберг.

Водночас турецький представник Ібрагім Калін після зустрічі заявив, що проблеми зі вступом Швеції та Фінляндії в Альянс не обов’язково будуть розв’язані до саміту НАТО, який відбудеться наприкінці червня.

"Саміт НАТО в Мадриді не є кінцевим терміном, тож наші переговори триватимуть. Існування терористичних організацій у цих країнах має припинитись. Ось чого ми очікуємо і від Швеції, і від Фінляндії", – цитує Каліна Reuters.

За інформацією ЗМІ, Анкара раніше відхилила пропозицію НАТО щодо участі в тристоронніх перемовинах зі Швецією і Фінляндією для обговорення їхнього вступу.

Швеція і Фінляндія подали заявку на вступ до НАТО у травні. Усі 30 країн-членів повинні дати згоду на вступ, але Туреччина загрожує накласти вето.

Водночас Фінляндія відмовилася виконувати умову Анкари для вступу в НАТО - видавати Туреччині людей, яких турецький уряд звинувачує у зв'язках із терористами.

А голова парламентського комітету Туреччини з міжнародних справ Акіф Чагатай Килич заявив, що Анкара готова відтермінувати розгляд заявок Фінляндії та Швеції на вступ до НАТО, поки країни не виконають турецькі вимоги

Читайте також: А Ердоган проти: навіщо Туреччині блокувати розширення НАТО.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: