Вибори у Франції: ліві відмовилися від об’єднання з Меланшоном у парламенті

Понеділок, 20 червня 2022, 22:14

Соціалісти, "зелені" та комуністи у понеділок відмовилися від об’єднання в межах блоку лівих партій NUPES, чий лідер Жан-Люк Меланшон таким чином хотів уникнути посилення фракції "Національного зібрання" Марін Ле Пен.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Le Figaro.

Ліві партії йшли на вибори єдиним блоком і посіли друге місце, здобувши 131 місце в Національній асамблеї Франції. Очолював блок Меланшон, голова "Лівої партії".

Після оголошення результатів парламентських виборів Меланшон запропонував іншим партіям залишитися однією фракцією і в парламенті, щоб не дозволити "крайнім правим" – тобто партії Ле Пен – стати провідною опозиційною групою в парламенті.

"Так у країні не буде суперечок щодо того, хто саме очолює опозицію", – пояснював лідер "Лівих".

Ле Пен поступиться лідерством у партії, щоб очолити свою фракцію у парламенті

А проте, решта партнерів Меланшона – Комуністична партія, Соціалістична партія і "Зелені" – відмовилися від об’єднання і натомість погодилися лише на створення міжпарламентської групи.

"Ліві – це множина, вони у своєму різноманітті представлені в Національній асамблеї. Це сила, що служить французькому народу. Прагнення усунути це різноманіття – помилка, і я виступаю проти цього", – заявила очільниця соціалістів Валері Рабо.

Перед тим стало відомо, що французька партія "Республіканці", яка вважалась найреальнішим партнером по коаліції для блоку президента Еммануеля Макрона "Разом", відмовилась від переговорів і планує залишитися в опозиції.

Нагадаємо, за підсумками другого туру парламентських виборів блок чинного президента Еммануеля Макрона втратив абсолютну більшість, отримавши 245 місць. Другим за кількістю мандатів став блок лівих Nupes, отримавши 131 місце.

"Національне об’єднання" Ле Пен здобуло 89 місць - майже у десять разів більше, ніж мало досі.

Читайте детальніше: Піррова перемога Макрона: які ризики несуть нові вибори у Франції для України і не тільки.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: