Єврокомісія підвищить зарплати своїм працівникам, хоча просила держави-члени цього не робити в себе

Вівторок, 21 червня 2022, 16:03

На тлі зростання інфляції в ЄС Європейська комісія розпорядилася збільшити зарплати своїм працівникам на 2,4%, хоча сама радила державам цього не робити.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Politico.

Підвищення зарплати торкнулося працівників Єврокомісії в Бельгії та Люксембургу, зокрема членів Колегії комісарів. Рішення набуло чинності з червня і стосується всіх зарплат, виплачених із січня.

Загалом для підвищення зарплат із бюджету ЄС були виділені 95 мільйонів євро. Представник Єврокомісії назвав крок "автоматичним розрахунком без будь-яких політичних уподобань".

Водночас, як нагадує Politico, Європейська комісія раніше публічно виступала проти індексації зарплат, стверджуючи, що це призведе до збільшення цін і, як наслідок, ще більшого розгону інфляції.

З 1970-х років, коли Європу накрила стагфляція на тлі економічної кризи, лише Бельгія і Люксембург продовжують індексувати виплати.

"Важлива складова того, щоб інфляція не розвивалася далі – це уникнення спіралі зростання цін і зарплат, тому, відповідно, соціальні партнери несуть суттєву частку відповідальності у віднаходженні правильного балансу", – говорив у травні віцепрезидент ЄК Валдіс Домбровскіс.

Відповідно до правил ЄС, зарплати працівникам переглядаються щороку відповідно до цінових змін, але в разі зростання інфляції до понад 3% перегляд може відбутися раз на пів року і застосовуватися до виплат за всі попередні шість місяців.

Як повідомлялося, ціни в країнах єврозони у травні в місячному вимірі зросли на рекордні 8,1% - це вище від прогнозованих 7,8%.

На цьому тлі Європейський центральний банк оголосив про підвищення відсоткової ставки, щоб зменшити зростання цін у єврозоні, вперше з 2011 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: