Болгарія назвала провокацією підпал культурного центру в Північній Македонії

Понеділок, 6 червня 2022, 18:30

Представники болгарської влади засудили підпал входу в культурний центр імені Івана Михайлова у північномакедонському місті Бітола.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Euractiv.

Як повідомлялося, в ніч проти 5 червня близько 5-ї години ранку в Бітолі було спалено вхідні двері культурного центру. Швидка реакція пожежної охорони дозволила попередити більш серйозні пошкодження.

Іван Михайлов у Болгарії вважається національним героєм, тоді як у Північній Македонії – пособником нацистів, який заперечував право македонців на існування і в роки Другої світової війни жив поруч із Анте Павеличем, лідером хорватських усташів.

Саме тому підпал культурного центру імені Михайлова було сприйняте в контексті болгарсько-північномакедонських відносин.

Міністерство закордонних справ Болгарії після інциденту вручило ноту протесту главі посольства Північної Македонії. Водночас глава північномакедонського МЗС Буяр Османі заявив, що підпал не вплинув на відносини Скоп’є і Софії.

Прем’єр Болгарії Кирил Петков назвав підпал дверей центру імені Михайлова "спробою провокації та дестабілізації наших відносин із сусідами" та заявив, що його уряд продовжить захист прав болгар у Північній Македонії.

Петков очікує, що правоохоронні органи Північної Македонії, які вже розпочали розслідування інциденту, вживуть належних заходів.

"Майбутнє регіону не повинне стати заручником спроб дестабілізації з боку підривних маргінальних груп", - вважає він.

Нагадаємо, наразі Болгарія блокує приєднання Північної Македонії до ЄС. Конфлікт між Болгарією та Північною Македонією може мати наслідки й для України: у ЄС часто наголошують про неприпустимість надання членства Україні перед балканськими  країнами.

Детальніше про цей конфлікт читайте у статті: Євроінтеграція в обмін на ідентичність: куди веде конфлікт болгар та македонців.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: