Президент Румунії хоче пояснень від політиків, які аплодували скандальній промові Орбана

П'ятниця, 29 липня 2022, 13:58

Президент Румунії Клаус Йоганніс вимагає пояснень від Демократичного союзу угорців (UDMR), який входить до урядової коаліції і члени якого аплодували скандальним заявам прем'єра Угорщини Віктора Орбана.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Digi24.

"В принципі, це неправильно, велика помилка, і неприпустимо, щоб високопоставлений європейський чиновник вийшов на публічну сцену з промовою, побудованою на теорії рас, яка призвела до найжахливішої катастрофи XX століття, Другої світової війни", - заявив Йоганніс.

Він висловив жаль, що подібна антиєвропейська промова прозвучала в румунській Трансільванії і для його країни це проблема.

"Це правда, що прем’єр-міністр Орбан на іншій сцені, у Відні, намагався скасувати ці заяви або переосмислити їх, що свідчить про те, що він усвідомив, що це не працює в Європі. У мою роль і мету не входить давати уроки політики чи ораторського мистецтва високому європейському чиновнику, але я не можу не відмежуватися чітко, публічно, від ідей, які ним поширюються", - заявив президент Румунії.

"Я вважаю, що є потреба в публічних роз’ясненнях від UDMR, тому що на тому заході була присутня значна частина керівництва та міністрів UDMR. Вони повинні пояснити, чи згодні вони зі змістом тієї промови, якій аплодували. Яке б не було пояснення, воно має бути і має бути уточнювальна дискусія, в тому числі в урядовій коаліції", - додав Йоганніс.

Він наголосив, що не хоче спричинити урядову кризу в Румунії, однак не можна робити вигляд, що сказаному Орбаном не аплодували.

У четвер прем'єр-міністр Румунії Ніколае Чуке вперше відреагував на цей скандал. "Таким небажаним заявам не місце в Європі, де 27 країн живуть у мирі та процвітанні", — сказав Чуке.

Натомість міністр навколишнього середовища Танчос Барна, лідер UDMR, відмовився коментувати заяви прем'єр-міністра Угорщини у вівторок. Танчос заявив, що відвідав зустріч у Тушваньош як гість. "Були дискусії окремо від інших дискусій. (...) Я брав участь як гість, з екологічної сторони", - сказав міністр UDMR.

Пізніше в четвер президент UDMR Гунор Келемен заявив, що не вважає виступ Орбана расистським або русофільським. Президент UDMR сказав угорському сайту Maszol, що заяви потрібно тлумачити в контексті. Він зазначив, що певний час особисто знайомий з Віктором Орбаном, тому наважується сказати, що "в Орбані немає жодної частки расизму".

Читайте також про резонансну промову Орбана: Угорщина обрала ізоляцію. Все про нову ідеологію Орбана, яку порівнюють з нацизмом.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: