Як Польща посилює армію та з якими проблемами вона стикається

Аналітика коротко
Четвер, 11 серпня 2022, 13:00

Польща анонсувала масштабне посилення своєї армії, обіцяючи зробити її другою за потужністю в Європі.

Про те, як саме поляки будуть реформувати свою армію і які зустрічають перепони на цьому шляху читайте в статті кандидата політичних наук, провідного фахівця Дипломатичної академії України ім. Геннадія Удовенка Станіслава Желіховського Курс на одну з найсильніших армій Європи: як Польща модернізує свої збройні сили.

Ще у квітні міністр оборони США Ллойд Остін і глава міністерства національної оборони Польщі Маріуш Блащак домовилися працювати разом, щоб зробити польську армію однією з найкращих у Європі.

Після початку російської агресії експерти, а також політики погодилися, що військові витрати мають бути одним із пріоритетів. Було вирішено, що витрати Польщі на оборону цього року, згідно з прийнятим законом "Про захист вітчизни", мають досягнути не нижче 2,2% ВВП. А вже з 2023-го зростуть до 3% ВВП.

Такий рівень оборонних витрат робить їх одними із найбільших серед країн-членів НАТО.

Про придбання Варшавою західної зброї стало відомо ще задовго до російського вторгнення в Україну. Однак нова повномасштабна війна у Європі значно прискорила цей процес.

5 квітня міністр національної оборони Польщі Маріуш Блащак підписав контракт майже на $5 млрд для придбання 250 танків Abrams, а також логістику та навчальний пакет (включаючи тренажери).

Величезним посиленням оборонного потенціалу польського неба стане найсучасніший американський багатоцільовий літак Lockheed Martin F-35, який на даний момент є найсучаснішою авіаційною технікою в світі. Вони повинні надійти на озброєння у 2026 році, хоча глава Міноборони зазначив, що ведуться переговори про прискорення.

Втім, один із найбільш потужних контрактів було укладено 27 липня із Південною Кореєю. 

Згідно з домовленостями, Польща закупить легкі винищувачі FA-50, танки K2 Black Panther і самохідні гаубиці K9. А важливою складовою угоди є те, що Варшава невдовзі запустить серійне виробництво цієї техніки.

Міністр Блащак не приховує свого задоволення. Він зазначив, що, приймаючи рішення про закупівлю устаткування з Південної Кореї, мусив врахувати кілька аспектів, зокрема ефективність озброєнь, темпи поставок та переваги для промисловості.

Втім, варто визнати, не все складається так гладко, як би того хотілося. Чого вартий лише скандал, що виник навколо польсько-німецької угоди про обмін військовою технікою — так званий Ringtausch.

Справа полягає в тому, що навесні цього року Бундестаг закликав уряд надати Україні "важке озброєння та комплексні системи" для боротьби з російськими агресорами.

Польща, як і інші держави Східної Європи, мала отримати — в обмін на передачу Україні радянських танків Т-72 — сучасну техніку із ФРН (зокрема, 100 танків Leopard 1 A5).

І хоча Варшава дотрималася слова й українці отримали від неї танки, з боку Берліна щось пішло не так.

Резюмуючи, війна в Україні змусила багато країн прискореними темпами здійснювати модернізацію своїх збройних сил.

Польща стала одним із лідерів цього руху. Попри те, що цей процес виявився не лише затратним, а й таким, що зустрічає серйозні перешкоди, навіть з боку союзників по НАТО, все виглядає так, що вже за кілька років наші західні сусіди дійсно зможуть створити одну з найсильніших армій у Європі.

Все це – добра новина для України. Такі зміни дозволять і Києву пришвидшити модернізацію армії, в тому числі – через співпрацю із Польщею.

А одночасно – посилення голосу Варшави у НАТО збільшує шанси для України на членство в Альянсі.

Докладніше у - матеріалі Станіслава Желіховського Курс на одну з найсильніших армій Європи: як Польща модернізує свої збройні сили.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: