Туреччина 26 серпня зустрінеться з Фінляндією і Швецією для обговорення їхнього руху в НАТО

Четвер, 11 серпня 2022, 19:20

Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу в четвер анонсував перемовини з представниками Швеції та Фінляндії у зв’язку з вступом останніх до Північноатлантичного Альянсу.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Daily Sabah.

"Вони (Фінляндія і Швеція) запропонували провести зустріч у серпні, і ми, сподіваюсь, проведемо нашу першу зустріч 26 серпня", – сказав Чавушоглу на конференції послів в Анкарі.

Швеція вперше з початку вступу до НАТО висилає до Туреччини підозрюваного

Глава турецького МЗС додав, що Анкара поки не побачила "жодних конкретних дій" від Гельсінкі та Стокгольма щодо екстрадиції терористів у межах укладеного на полях саміту НАТО в Мадриді меморандуму.

Нагадаємо, Фінляндія та Швеція разом подали історичні заявки на вступ до НАТО 18 травня - після трьох місяців війни Росії проти України. Для Фінляндії цей крок завершив багато десятиліть, а для Швеції - близько 200 років нейтралітету. 

Прийняття обох країн до Альянсу на червневому саміті у Мадриді до останнього було під питанням через вето Туреччини, яка врешті зняла його - але ще не остаточно і продовжує висувати вимоги до Гельсінкі й Стокгольма.

Раніше президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що нібито отримав обіцянку про видачу людей, яких Анкара вважає "терористами", та почав натякати, що Туреччина може знову заблокувати вступ Фінляндії і Швеції до НАТО на етапі ратифікації у парламенті, якщо її вимоги не виконають.

Детальніше про це - у статті: НАТО йде на кордон до Росії: як з'явилося історичне рішення та чого ще чекати від саміту в Мадриді.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: