У Чехії оголосили обвинувачення росіянину, який сприяв анексії Криму

П'ятниця, 12 серпня 2022, 16:18

Вища прокуратура Чехії в четвер оголосила обвинувачення росіянину Александру Франчетті, якого підозрюють у сприянні анексії Росією Криму й екстрадиції якого домагається Україна.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на iDNES.

"11 серпня 2022 року до муніципального суду Праги було подане обвинувачення щодо російського громадянина через участь в організованому злочинному угрупованні у зв’язку з його участю в протиправній анексії Криму в березні 2014 року", – повідомила прокуратура в п’ятницю.

Згідно з обвинуваченням, Франчетті створив розвідувальну групу у Севастополі, яка сприяла анексії українського півострова Росією. Обвинувачений, як і раніше, заперечує свою провину.

Нагадаємо, Александр Франчетті був затриманий минулого року чеськими правоохоронними органами в аеропорту Праги за запитом українських правоохоронців. В Україні він підозрюється в участі у незаконних діях, що призвели до окупації Криму Росією.

За кілька днів до початку російської операції з анексії півострова він очолював угруповання "Північний вітер", яке відповідало за охорону ліній електропередачі, газопроводу, а також виявлення якихось "екстремістських груп".

Сам Франчетті розповідав, що це угруповання взаємодіяло з командуванням Військово-морського флоту РФ.

У лютому Празький міський суд ухвалив рішення про можливість видачі Україні Франчетті. Але в червні він відмовив в екстрадиції, пославшись на те, що вона наразі неможлива "з огляду на ситуацію з війною в Україні та особисті обставини" затриманого.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: