Глава МЗС Фінляндії: війна Росії в Україні може тривати роками, ескалація можлива, але малоймовірна

Понеділок, 22 серпня 2022, 15:04

Міністр закордонних справ Фінляндії Пекка Хаавісто вважає, що війна Росії проти України може тривати роками і що жодна зі сторін наразі не має засобів, щоб покласти їй кінець.

Про це він заявив під час виступу в Гельсінкі, пише "Європейська правда" з посиланням на Yle.

Хаавісто сказав, що ескалація війни зараз малоймовірна, але вона завжди можлива.

За його словами, у міру затягування війни зростає ризик непорозумінь, і як приклад він навів погрози щодо застосування ядерної чи хімічної зброї. Він заявив, що застосування зброї масового знищення неминуче призведе до нової ситуації в Європі.

Хаавісто перерахував причини вступу Фінляндії до НАТО, серед іншого, підвищену готовність Росії йти на ризик, ознаки російського тиску на сусідні країни, вільні розмови Росії про ядерну зброю, звірства РФ щодо цивільного населення України та необхідність їх розслідування, а також вимоги Росії зупинити розширення НАТО.

Раніше повідомлялося, що за даними останніх опитувань, менш ніж за пів року ставлення фінів до росіян, що живуть у Фінляндії, погіршилося.

Нагадаємо, перше засідання постійного спільного механізму, створеного в рамках тристороннього меморандуму, підписаного між Туреччиною, Фінляндією та Швецією на мадридському саміті НАТО, відбудеться 26 серпня у Фінляндії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: