Польща звинуватила Німеччину в поширенні "фейків" через вимирання риби в річці Одер

Понеділок, 22 серпня 2022, 20:55

Міністерка кліматичної політики Польщі Анна Москва заявила, що Німеччина нібито поширює неправдиву інформацію у зв’язку з масовою загибеллю риби в річці Одер – у Берліні кажуть, що такі звинувачення не відповідають дійсності.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Zeit.

Зокрема Москва заявила, що твердження німецької сторони про виявлену високу концентрацію пестицидів в Одрі, джерелом яких могли бути сільськогосподарські підприємства, є "ще однією фейковою новиною" і "невиправданою атакою на сільське господарство".

Крім того, заступник міністра закордонних справ Польщі Шимон Шиньковський звинуватив Берлін у тому, що вони встановили недостатню кількість загорож для вилову мертвої риби в річці.

"Це насправді порушує питання, чому ми вже змогли встановити 29 загорож із польського боку, в яку ловиться риба, тоді як з німецького боку попри наші прохання було встановлено лише три такі бар’єри", – сказав Шиньковський.

У Польщі встановили можливу причину масової загибелі риби у річці Одер

На це міністерство екології Німеччини в понеділок відповіло, що шкодує через такі заяви з боку Польщі.

Там уточнили, що аналіз води з Одри виявив там велику кількість як органічних, так і неорганічних сполук: "Насправді схоже, що це хімічний коктейль. Згідно з нашим нинішнім розумінням, жодна з цих сполук окремо не призвела до загибелі риби".

У міністерстві додали, що сподіваються розвінчати "можливу незгоду" після представлення польській стороні результатів лабораторних досліджень.

Нагадаємо, з кінця липня у польській та німецькій частині річки Одер почала масово гинути риба. За останніми даними, озвученими Польщею, з річки за увесь цей час виловили понад 190 тонн мертвої риби

У Польщі та Німеччині припускали, що причиною екологічного лиха стало скидання в річку отруйних відходів. Фахівці перевіряють 300 різних речовин, які могли спричинити катастрофу. У Польщі за допомогу у встановленні винуватців забруднення поліція виставила винагороду у мільйон злотих.

Досі лабораторні дослідження не встановили точну причину мору риби. Для розслідування Варшава й Берлін створили спільну робочу групу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: