Інтерв'ю посла ЄС про війну, кандидатський статус та умови перемоги

коротко
Середа, 24 серпня 2022, 16:45

"Європейська правда" взяла інтерв’ю в голови представництва Євросоюзу в Україні Матті Маасікаса. 

Головною темою розмови з естонським дипломатом стало майбутнє України у ЄС. А ще, звісно, говорили про війну. 

Ми відібрали ключове з нашої розмови у півгодинне відео на каналі ЄвроПравди і запрошуємо до перегляду. А для тих, хто віддає перевагу читанню, пропонуємо дещо детальнішу текстову версію інтерв'ю в матеріалі редактора ЄвроПравди Сергія Сидоренка Посол Євросоюзу: Основні політичні умови членства України в ЄС вже виконані.

Коротко, про що говорив Матті Маасікас:

"Єврокомісія у своєму висновку щодо української заявки на членство чітко відповіла, що загалом, великі політичні умови для вашого членства виконані. В іншому разі вам би просто не надали європейську перспективу".

"Тут, до слова, Україна перебуває у кращому становищі, ніж моя країна, Естонія, була 25 років тому – адже ви вже виконуєте Угоду про асоціацію. Але все одно, впровадження законодавства ЄС буде величезним викликом. Адже це не просто схвалення нових законів, а й впровадження європейських правил та стандартів, а деякі з них дуже витратні".

"Єврокомісія має оцінити прогрес України у роботі за сімома пріоритетними сферами реформ – відповідно до рішення про надання статусу кандидата в червні… Рекомендації за цими сімома сферами сформульовані так, що їх неможливо зробити за тиждень. Друга половина 2023 року – це той час, коли реально чекати якихось висновків за підсумками цієї оцінки. Утім, я був дуже радий почути, що українське керівництво саме сказало: ми виконаємо все цього року".

"Зараз українська влада просувається якнайшвидше саме за критеріями щодо боротьби з корупцією та втіленням судової реформи. Ви нарешті призначили голову Спеціальної антикорупційної прокуратури (САП)".

"Також є прогрес щодо судової реформи… Процес відбору нового глави НАБУ готовий до запуску. Є також позитивний розвиток у пошуку нового очільника агенції з повернення активів. Ви знаєте, що корупційний імідж України у світі був однією з проблем, з якими стикалася ваша держава. І я дуже радий, що саме у цій сфері зараз є швидкий прогрес".

"В усіх країнах Центральної та Східної Європи, які пройшли шлях до ЄС, успіх базувався на сильному політичному консенсусі щодо підтримки руху до Євросоюзу. В Україні зараз такий консенсус також є. Дуже важливо його зберегти. Тоді й закони будуть ухвалювати у вигляді, коли вони відповідатимуть праву ЄС".

"Керівники інституцій та держав-членів ЄС дуже чітко кажуть, що наша мета – допомогти Україні перемогти у цій війні. І це означає, що потрібна зброя. Це означає потребу фінансувати ці зусилля України".

"Допомога від ваших міжнародних партнерів є твердою, стійкою і зберігатиметься до перемоги. Що таке перемога, визначати треба буде самим українцям".

"А ми наразі бачимо, що російська армія має чимало слабкостей, які українська армія дуже креативно і успішно використовує. Тож на українській території, на міжнародно визнаній території України (тобто включаючи Крим. – ЄП) російську армію реально здолати".

Повне інтерв’ю - у матеріалі Сергія Сидоренка Посол Євросоюзу: Основні політичні умови членства України в ЄС вже виконані.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: