Канцлер Німеччини наполягає на відмові від одностайності у рішеннях ЄС

Понеділок, 29 серпня 2022, 14:04

Канцлер Німеччини Олаф Шольц висловився за радикальні реформи в Євросоюзі, щоб підготуватися до прийняття нових держав.

Про це пише Reuters, повідомляє "Європейська правда".

Шольц заявив, що у розширеному Союзі розбіжності між державами-членами зростатимуть у тому, що стосується політичних інтересів, економічного впливу та систем соціального забезпечення.

"Там, де сьогодні потрібна одностайність, ризик того, що окрема країна скористається своїм правом вето і завадить решті просуватися вперед, зростає з кожною додатковою державою-членом", - пояснив він.

"Тому я запропонував поступовий перехід до голосування за принципом більшості у спільній зовнішній політиці, а також в інших сферах, таких як податкова політика, — чудово розуміючи, що це також матиме наслідки для Німеччини", — сказав він.

Раніше прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан висловився проти реформи у ЄС, яка полягала би у відмові від повної одностайності країн-членів у рішеннях щодо зовнішньої політики.

Прем’єр Польщі Матеуш Моравецький виступив проти відмови від принципу одностайності у ЄС.

Нагадаємо, дискусія про відмову від принципу одностайності особливо активізувалася під час погодження шостого пакета санкцій проти Росії - після того, як Угорщина довгий час блокувала його, вимагаючи винятків для себе у нафтовому ембарго. Прем'єр Угорщини Віктор Орбан заявляв, що це поставить під загрозу енергетичну безпеку та називав новий пакет санкцій проти РФ "історичною помилкою". Також через позицію Будапешта до санкційного списку не внесли патріарха Кирила. 

Європарламент також закликав до зміни процедури ухвалення рішень щодо санкцій.

Читайте також: Угорщина обирає сторону зла. Знову, як у 1939 році.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: