Фінляндія планує створити спеціальну візу для російських дисидентів

Вівторок, 30 серпня 2022, 19:46

Міністр закордонних справ Фінляндії Пекка Хаавісто у вівторок повідомив, що фінський уряд вирішив розглянути можливість запровадження спеціальної гуманітарної візи, якою могли б скористатися зокрема і російські дисиденти.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Helsingin Sanomat.

За словами Хаавісто, нова гуманітарна віза видаватиметься в індивідуальному порядку для того, щоб допомогти правозахисникам, представникам громадянського суспільства і незалежним журналістам у Росії.

"Це завжди має вирішуватися в індивідуальному порядку. Гуманітарна віза буде використовуватися в деяких окремих випадках", – наголосив глава фінського МЗС.

Така гуманітарна віза дозволятиме власнику або власниці перебувати у Фінляндії тривалий час без зобов’язання повернутися в країну проживання. Хаавісто додав, що уряд буде обговорювати, скільки в країні може залишатися власник візи і які критерії до нього висуватимуться.

Глава МЗС Люксембургу проти візової заборони для всіх росіян: "Ми знову опустимо залізну завісу"

"Чим більш суворими будуть критерії щодо туристичних віз, або ж якщо їх узагалі перестануть видавати, то буде відсутній робочий інструмент, який можна використати, щоб допомогти бажаним особам уможливити їхню подорож", – вважає він.

Раніше запровадження подібної гуманітарної візи у Фінляндії обговорювали у зв’язку із ситуацією в Афганістані минулого року, де після захоплення влади "Талібаном" тисячі активістів були змушені виїхати з країни.

Рішення ще повинен затвердити фінський парламент, який у жовтні входить у передвиборчий період, тож пропозиція про запровадження гуманітарних віз, за прогнозом глави МЗС Фінляндії, буде подана до того часу.

Як повідомлялося, найактивніше ідею заборони видачі туристичних віз просувають східні члени ЄС, зокрема безпосередні сусіди Росії Естонія та Фінляндія. Водночас Франція, Німеччина і зацікавлені у російських туристах країни Південної Європи продовжують виступати проти.

За словами головного дипломата ЄС, країни навряд чи домовляться про повну заборону туристичних поїздок, але можуть погодити певні зміни до чинних правил видачі віз громадянам Росії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: