Світові лідери віддають шану померлому Горбачову

Середа, 31 серпня 2022, 07:25

Світові лідери відреагували на смерть першого і єдиного президента СРСР Михаїла Горбачова низкою заяв, в яких померлого називають людиною, дії якої припинили холодну війну

Про це повідомляє "Європейська правда".

"Михаїл Горбачов був лідером, якому довіряли і якого поважали. Він відіграв вирішальну роль у припиненні холодної війни та падінні залізної завіси. Це відкрило шлях до вільної Європи.

Цей спадок ми не забудемо" - написала у Twitter президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Президент США Джо Байден назвав померлого Горбачова рідкісним лідером.

"Як лідер СРСР, він працював із президентом (США) Рональдом Рейганом над скороченням ядерних арсеналів наших двох країн, щоб полегшити життя людям у всьому світі, які молилися про припинення гонки озброєнь. Після десятиліть жорстоких політичних репресій , він прийняв демократичні реформи", — йдеться у заяві Байдена

За словами президента США, дії Горбачова були типовими для "рідкісного лідера", лідера з достатньою "уявою, щоб побачити можливе інше майбутнє, і сміливістю ризикнути всією своєю кар'єрою заради свого досягнення".

"Я засмучений новиною про смерть Горбачова. Я завжди захоплювався мужністю та чесністю, яку він продемонстрував, довівши холодну війну до мирного завершення. У часи агресії Путіна в Україні його невтомна відданість відкриттю радянського суспільства залишається прикладом для всіх нас" - написав прем’єр Британії Борис Джонсон.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш висловив "глибоку скорботу" після смерті Михайла Горбачова. Він сказав, що віддає належне "винятковому державному діячеві, який змінив хід історії".

"Він зробив більше, ніж будь-хто інший, щоб мирним шляхом покласти кінець холодній війні", — заявив Гутерреш, додавши, що "світ втратив великого лідера, відданого багатосторонності, і невтомного борця за мир".

"Мої співчуття з приводу смерті Михаїла Горбачова, людини миру, чий вибір відкрив росіянам шлях до свободи. Його прагнення до миру в Європі змінило нашу спільну історію" - написав президент Франції Еммануель Макрон.

У 1985 році Горбачов став генеральним секретарем Комуністичної партії Радянського Союзу (КПРС). Він також був першим і єдиним президентом СРСР. З його ініціативи в 1985-1991 роках тривала спроба багатосторонніх реформ в країні, відома як "перестройка" - перебудова. У 1990 році він був удостоєний Нобелівської премії миру. Його цінували на Заході за внесок у припинення холодної війни.

Михаїл Горбачов помер 30 серпня на 92-му році життя після затяжної хвороби.

Нагадаємо, у 2014 році Горбачов зізнався, що НАТО ніколи не обіцяв Росії не розширюватися на схід.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: