“Ядерна” експертка про місію МАГАТЕ на Запоріжжі та вплив результатів її звіту на Росію

Аналітика коротко
Четвер, 1 вересня 2022, 16:30

Увага не лише України, а й усього світу наразі прикута до місії Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ), що має проінспектувати захоплену Росією Запорізьку атомну електростанцію. 

Про те, чи піддадуться експерти МАГАТЕ на провокації РФ та чи здатна міжнародна місія вплинути на Росію та сприяти демілітаризації ЗАЕС, "Європейська правда" поспілкувалася з дослідницею ядерної політики з Гарвардського університету Мар'яною Буджерин.

Повну версію розмови можна подивитися на YouYube-каналі ЄвроПравди. А найцікавіші моменти спілкування можна прочитати у матеріалі Чому зривають візит місії МАГАТЕ на Запорізьку АЕС: відповідаємо на головні питання.

Про що говорила Мар'яна Буджерин:

"Сам факт, що є надія на те, що місія відбудеться, є дуже позитивним фактором".

"Сама місія, яка прибула до України на чолі з генеральним директором Рафаелем Гроссі, складається в першу чергу з ядерних експертів та інженерів, які спеціалізуються на безпечній експлуатації цивільних атомних об’єктів.

Ці спеціалісти, якщо вони все-таки прибудуть на ЗАЕС, в першу чергу зможуть оцінити рівень фізичної шкоди, яка завдана приміщенням атомної станції та різним її системам. Вони можуть оцінити стан безпеки, дати незалежну оцінку".

"Важливий момент: у місії немає військових експертів, а тому вони не зможуть виявити, що і звідки прилетіло і який снаряд і де розірвався.

Це не означає, що цього не буде у звіті – але в міжнародному колі ці висновки будуть сприйматися на рівні особистої думки". 

"Є певний ризик, що експерти місії піддадуться на провокації РФ, яка буде готувати "докази", що обстріли веде українська сторона".

"Щоб АЕС знаходилася в епіцентрі військових дій – такого ще не було в історії. Це абсолютно безпрецедентно".

"Згідно зі статутом МАГАТЕ можна призупинити членство країни, яка грубо порушує цей статут. Це буде ударом по репутації Росії як постачальника атомних реакторів, а на цьому ринку РФ є великим гравцем".

"Якщо можна якось зрозуміти мотивацію російської сторони, то мотивація створення кризи навколо ЗАЕС полягає саме в шантажу.

Мета – розколоти та залякати місцеве населення та якось зрушити незламну волю українців чинити спротив російській окупації.

А з другого боку, мета полягає у прагненні залякати Захід. Мовляв, невідомо, хто обстрілює, але якщо припинити бойові дії, то обстріли припиняться. А відповідно, краще піти на мирні переговори".

"Але ми також розуміємо, що спроможність міжнародних інституцій якось вплинути на ситуацію та демілітаризувати цю зону є дуже обмеженою".

Більше – у матеріалі редактора ЄвроПравди Юрія Панченка Чому зривають візит місії МАГАТЕ на Запорізьку АЕС: відповідаємо на головні питання.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: