Світ реагує на наступ ЗСУ, Греція не дасть С-300, Молдова заборонила рейси у РФ: все за вихідні

Дайджест
Неділя, 11 вересня 2022, 19:41

Контрнаступальні дії українських сил: державні діячі країн Заходу коментують успіхи, а наш МЗС закликає продовжувати постачати зброю Україні.

В Росії заявляють, що не відмовляються від переговорів, а в Україні вважають, що найкраще місце для розмов із Путіним – поле бою.

Глава МЗС Німеччини, яка вдруге від початку повномасштабного вторгнення прибула до Києва, запевнила, що розрахунки президента РФ на втому від війни не спрацюють.

Прем’єр Греції закликав ЄС спільно відповісти на енергетичний шантаж Путіна, а орган цивільної авіації заборонив молдовським компаніям здійснювати рейси до Росії.

Більше важливих і цікавих новин вихідних 10 та 11 вересня у нашому дайджесті.

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію!

Реакція на контрнаступ ЗСУ

На вихідних контрнаступ Збройних сил України, який почався на півдні Харківської області 6 вересня, продовжувався.

Державні діячі країн Заходу в суботу прокоментували контрнаступальні дії українських сил у Харківській області, внаслідок яких під контроль України було зокрема повернуто міста Куп’янськ та Ізюм.

"Як і багато хто з вас, усім своїм серцем бажаю і тримаю схрещеними пальці за успіх Збройних Сил України. Вони показують нам, що можуть зробити справжній дух і сміливість", – написав у Twitter президент Естонії Алар Каріс.

Міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас відзначив швидкий темп просування українських сил на Харківщині.

"Армія окупантів деморалізована більше, ніж можна собі уявити. Схоже, їх витіснять із територій, які були окуповані за шість місяців, протягом шести днів", – додав посадовець у Twitter.

Глава латвійського МЗС Едґарс Ринкевичс також побажав ЗСУ успіху і додав: "Їхні дії доводять, що зброя, яку міністерству оборони України надали друзі, дуже добре використовується у бою. Постачання зброї слід продовжити, щоб Україна могла перемогти швидко і рішуче".

"Давайте, українські герої, так тримати! Я дуже задоволений нинішніми подіями в Україні. Мало того, що російські агресори та окупанти тікають стрімголов і покидають зброю, але й посилюється спротив Путлеру в Росії. Так тримати! Мочіть його!" – написав міністр оборони Словаччини у Facebook.

Міністр закордонних справ Росії Сєргєй Лавров на тлі українського контрнаступу заявив, що Росія не відмовляється від переговорів, а міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що найкращий спосіб вести з Путіним переговори – це на полі бою.

На таємному форумі Yalta European Strategy у Києві міністр оборони Олексій Резніков заявив, що Україна не сприймає рекомендації західних партнерів почати "мирні" переговори з РФ і вимагає повної деокупації Донбасу і Криму.

Крім того, в МЗС на тлі успіхів ЗСУ на сході України наголосили на важливості продовжувати поставки зброї Україні.

Кулеба також вважає, що Німеччина зрештою дозволить постачання своїх танків Україні, але тамтешньому уряду потрібен час, щоб пройти еволюцію до ухвалення такого рішення.

А глава МЗС Німеччини Анналена Бербок, яка вдруге від початку повномасштабного вторгнення прибула до Києва, запевнила, що розрахунки Путіна на втому від війни не спрацюють.

Іспанська армія навчатиме українських військових.

Незважаючи на заклики України про продовження постачання зброї на тлі успіхів на полі бою, прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс заявив, що його країна не має наміру відправляти в Україну зенітно-ракетні комплекси С-300 російського виробництва.

Енергокриза

Прем’єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс закликав Європейський Союз ухвалити узгоджену відповідь на виклики, які порушив шантаж президента Росії Владіміра Путіна поставками газу до Європи.

За словами грецького прем’єра, вторгнення Росії в Україну має на меті "легітимізувати деспотичний авторитаризм і дозволити будь-якому порушнику в інших регіонах" робити те саме (ймовірно, він мав на увазі Туреччину).

Слід додати, що на вихідних Туреччина звинуватила Грецію в обстрілі свого човна – Афіни кажуть про провокацію Анкари.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що країна підготувалася до зупинки Росією газопостачання.

Україна у вересні готова експортувати до Польщі 100 тисяч тонн вугілля

Нічну підсвітку Ейфелевої вежі відмикатимуть раніше для економії електроенергії.

Air Moldova та авіарейси до Росії

Орган цивільної авіації заборонив молдовським компаніям здійснювати рейси до Росії.

Також орган зазначив, що перельоти до Росії можуть бути небезпечними, і випустив директиву, яка забороняє молдовським авіакомпаніям здійснювати авіарейси на території Росії.

Раніше міністр інфраструктури Молдови Андрей Спину назвав безвідповідальним рішення авіакомпанії Air Moldova про відновлення рейсу Кишинів-Москва.

Заступник міністра закордонних справ України Євген Перебийніс у неділю привітав рішення Адміністрації цивільної авіації Молдови про заборону молдовським авіакомпаніям здійснювати польоти у повітряному просторі Росії.

Air Moldova готова через суд добитися відновлення рейсів до Москви.

Інше: проголошення нового короля Британії

Спікер Ради назвав новий термін ухвалення євроінтеграційних законів – "до кінця осені".

Президент Латвії став першим західним лідером, що лишився у Києві на ніч під час війни з РФ.

Чарльза ІІІ офіційно проголосили королем Великої Британії. День похорону королеви Єлизавети буде вихідним у Британії.

США висловили стурбованість через поводження РФ з ув’язненим Навальним.

МЗС Чорногорії запропонувало скасувати безвізовий режим для росіян.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: