На виборах у Швеції переможе лівоцентристський блок на чолі з партією прем'єрки - екзитполи

Неділя, 11 вересня 2022, 21:38

Шведські лівоцентристські партії, ймовірно, отримають більшість у парламенті, а отже, прем'єр-міністр Магдалена Андерссон отримає новий термін повноважень.

Про це свідчать результати екзитполів, проведених телеканалами TV4 та SVT, пише "Європейська правда" із посиланням на Aftonbladet.

Згідно з обома опитуваннями, парламентські вибори в неділю виграв лівоцентристський блок, який отримає 50,6% голосів проти 48,0% в опозиційних правих партій.

Лівий блок очолює керівна Соціал-демократична партія на чолі із нинішнім прем'єром Магдаленою Андерссон. За даними екзитполів, саме соціал-демократи стануть найбільшою партією у парламенті – 29,3% голосів.

Друге та третє місце посідають партії з правого блоку – євроскептичні "Шведські демократи" (20,5%) та Помірна партія (18,8%).

За такого розкладу сил лівий блок отримає 176 мандатів, правий – 173.

Для проходження до парламенту партії мають набрати щонайменше 4% голосів. За попередніми даними, необхідний бар'єр подолають вісім партій.

Головними темами виборів була боротьба зі злочинністю, яка в останні місяці у Швеції зростає, а також подолання економічної та енергетичної криз. Щодо рішення стати членом НАТО, то воно отримало підтримку майже всіх провідних політичних сил.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: