Радослав Сікорський про роль Заходу у війні з РФ, ризики ядерного удару та євроінтеграцію України

коротко
Вівторок, 13 вересня 2022, 18:10

Колишній міністр оборони та колишній міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський працював з Україною від імені польського уряду багато років поспіль – за президентства Ющенка, Януковича та Порошенка.

Нині він є опозиційним політиком та експертом і дозволяє собі говорити вголос те, що чинні посадовці ЄС кажуть лише за закритими дверима. Саме тому він може дозволити собі фрази на кшталт: "Переговори будуть довгими, складними і принизливими для України, але воно того варте".

ЄвроПравда поспілкувалася з Сікорським "на полях" щорічної зустрічі Ялтинської Європейської стратегії, і його інтерв’ю варто подивитися хоча б для того, щоби дізнатися, про що йдеться у цитаті, наведеній вище.

Дещо скорочена текстова версія інтерв’ю – у матеріалі Сікорський: Захід дасть відповідь на ядерний удар, аж до повернення Україні ядерного статусу.

Коротко, про що говорив Радослав Сікорський:

Щодо війни в Україні. 

"США та Європа роблять для України більше, ніж я міг би припустити сім місяців тому. Я і уявити не міг, що США ухвалять закон про підтримку України на суму 40 мільярдів доларів! А Євросоюз зараз уперше в історії купує для вас зброю, ми надаємо вам макроекономічну допомогу і так далі".

"Зараз багато чого змінюється: поки ми говоримо, росіяни тікають на Ізюмщині. Швидкість відновлення Україною контролю над своїми територіями стає вирішальним фактором. Особисто я на тлі цих подій підвищив власну оцінку шансів того, що Росія отримає катастрофічну поразку, з 10% до 20%".

"Мене непокоїть те, що такі диктатори [як Путін] ніколи не розуміють достатньо швидко, наскільки масштабними є проблеми.

І вони мають схильність погоджуватися на виставлені їм умови тоді, коли вже надто пізно. Ця проблема була у багатьох, починаючи ще з Наполеона. Як наслідок – вони втрачають усе".

Радослав Сікорський сподівається, що Путін не буде використовувати ядерну зброю. 

"Щодо тактичної ядерної зброї – перш за все, ці боєголовки досі перебувають на зберіганні. І ми на Заході це моніторимо, і будемо знати, щойно їх направлять у військові частини".

Польський політик також підтвердив, що ядерні боєголовки є і на кораблях. 

"Але я впевнений, що США вже комунікували Путіну, що у разі, якщо він це зробить, у Заходу лишаються варіанти дій, які йому зовсім не сподобаються".

За його словами, хоч США точно не завдаватимуть у відповідь ядерний удар по Росії, Сполучені Штати можуть знову зробити Україну ядерною державою.

Щодо проблемної для Євросоюзу Угорщини. 

"Корінь проблем [прем’єр-міністра Угорщини Віктора] Орбана з ЄС – те, що він в Угорщині почав застосовувати путінську матрицю! Спершу ти береш під контроль ЗМІ – як державні, так і приватні. Потім ти підкоряєш систему правосуддя. Потім ти починаєш красти гроші у державних компаній і так далі".

Щодо євроінтеграції України. 

"По-перше, ви маєте пояснити українцям, що ЄС – це не просто торговельне об’єднання. Це – глибокий політичний союз, якому ви віддаєте частинку свого суверенітету.

По-друге, вам треба зрозуміти, що переговори про членство будуть довгими, важкими і принизливими; але вони того варті, коли буде результат.

І по-третє, якщо Україна стане членом ЄС, то це змінить баланс сил у Євросоюзі на користь Центральної та Східної Європи".

"Бренд Україна – такий, що сильніше не буває. Зараз Україну сприймають як державу, що виборола право стати членом ЄС".

Більше – у текстовому матеріалі редактора "Європейської правди" Сергія Сидоренка Сікорський: Захід дасть відповідь на ядерний удар, аж до повернення Україні ядерного статусу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: