Як Євросоюз допоможе Україні стати більш екологічною

Аналітика коротко
Середа, 14 вересня 2022, 18:40

4-5 липня 2022 року в Швейцарії презентували проєкт Плану відновлення України, а 22 липня Офіс реформ Кабміну оприлюднив для коментування проєкти розділів плану заходів з післявоєнного відновлення та розвитку України відповідно до напрацювань 24 робочих груп. 

Наразі йдеться про те, що план буде гнучким та динамічним інструментом, який буде змінюватись відповідно до обставин і потреб.

А це означає, що Україна має шанс створити такий план відновлення, який би базувався не лише на принципі "відбудувати краще, ніж було", а й "відбудувати екологічніше", йдеться у статті голови правління ресурсно-аналітичного центру "Суспільство і довкілля" Наталії Андрусевич Зелене відновлення: на яких принципах буде базуватися відбудова України.

Збройна агресія Росії на деякий час зупинила процес синхронізації України з Європейським зеленим курсом (ЄЗК).

Більше того, сам зелений курс в Євросоюзі почав змінюватись через події в Україні: питання декарбонізації та відмови від викопного палива стають не лише частиною кліматичної нейтральності, а й нагальними питаннями енергетичної безпеки та незалежності ЄС.

В Україні ж зелені питання стали знову актуальними у зв’язку з процесом повоєнної відбудови, зокрема розробкою Плану відновлення.

Попри наявність окремих компонентів ЄЗК у проєкті Плану відновлення, складається враження, що Україна трохи забула про свої гучні заяви щодо декарбонізації та кліматичної нейтральності.

"Наразі документ не виглядає як Український зелений курс", – йдеться в позиційному документі низки громадських організацій та аналітичних центрів, які працюють над тематикою ЄЗК.

Міжнародні партнери готові допомагати Україні з відбудовою країни, зокрема й брати на себе фінансування низки ініціатив у рамках Плану відновлення. Проте, інструмент фінансування має обов’язково враховувати кліматичні та екологічні політики та стандарти ЄС.

Така позиція міжнародних партнерів, що допомагатимуть з відновленням, дає шанс не лише на відбудову зруйнованої інфраструктури та промисловості на зелених засадах, але й на сталий розвиток на принципах декарбонізації та кліматичної нейтральності України у середньостроковій перспективі.

Зараз чудовий шанс дати нашим дітям можливість жити в незалежній Україні не лише завдяки перемозі над ворогом, але й завдяки перемозі над стереотипами, що зелена трансформація не на часі, бо ми не можемо собі це дозволити.

Це можливо, якщо Україна обере амбітну модель зеленого відновлення.

Серед інструментів та механізмів, що можуть забезпечити відповідність процесу відновлення таким засадам, можна назвати дотримання вимог та норм енергоефективності та адаптації до зміни клімату під час відбудови об’єктів житлової, соціальної, освітньої інфраструктури, населених пунктів на всіх етапах відновлення.

Це також і відновлення критичної інфраструктури/підприємств з урахуванням можливостей декарбонізації та майбутньої відмови від викопного палива.

Докладніше – у матеріалі Наталії Андрусевич Зелене відновлення: на яких принципах буде базуватися відбудова України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: