Чого чекати Україні від першої ультраправої прем'єрки Італії

Аналітика коротко
Четвер, 15 вересня 2022, 09:30

25 вересня в Італії відбудуться дострокові парламентські вибори. Після падіння проукраїнського уряду технократів Маріо Драгі в Україні на них чекають з обережністю. 

З великою ймовірністю, влада у Римі перейде до рук ультраправого альянсу. До нього увійдуть політсили "друзів Путіна" Маттео Сальвіні та Сільвіо Берлусконі. Очолить уряд, швидше за все, ультраправа популістська партія "Брати Італії" Джорджії Мелоні. Не надто знана в Україні політична сила з неофашистським корінням має найбільші симпатії серед італійців.

Саме Джорджія Мелоні готується сісти у крісло наступного прем’єр-міністра.

Про те, хто така Джорджія Мелоні та чи опинилась під загрозою італійська допомога Україні у війні з Росією читайте в статті журналістки "Європейської правди" Христини Бондарєвої Ультраправа, що підтримує Україну: що відомо про ключову кандидатку в прем'єри Італії.

Свою політичну кар’єру Джорджія Мелоні почала підлітком, у 15 років, у лавах неофашистської організації "Молодіжний фронт". Він був молодіжним крилом "Італійського соціального руху", створеного після Другої світової війни послідовниками Беніто Муссоліні. 

"Брати Італії", чия назва походить від першого рядка гімну країни, є прямим політичним спадкоємцем "Італійського соціального руху". 

Донині "Брати Італії" зберігають логотип цієї неофашистської організації – зелено-біло-червоний вогонь, що у правих колах символізує вічне полум’я на могилі Муссоліні. Мелоні категорично відмовилася змінювати емблему, заявляючи, що вона не має нічого спільного з фашизмом, а віддає шану італійським правим.

Утім, тепер, переконує Мелоні, її погляди змінилися

Вона яскрава у своїх запевненнях, що фашизм для її партії – далеке минуле. Мелоні засудила расові закони Муссоліні, його авторитаризм і вступ у Другу світову війну на боці Гітлера. 

Своєю поміркованою позицією Мелоні змогла стерти асоціації з неофашизмом до тієї міри, щоб завоювати ширші симпатії італійців.

Проте – і це показовий момент – партія Мелоні висунула онуку Муссоліні на виборах до міської ради Рима, а правнука "дуче" – на виборах до Європарламенту.

Нині Джорджію Мелоні частіше порівнюють не з віддаленими історичними діячами, а з сучасними політиками – популістами в стилі Віктора Орбана, Найджела Фараджа та Марін Ле Пен.

Мелоні стала обличчям європейських правих консерваторів. Вона очолює "Європейських консерваторів і реформістів" – групу євроскептиків у Європейському парламенті, до якої також належать польська "Право і справедливість", "Шведські демократи" та "Голос" з Іспанії.

Разом з тим Мелоні не плекає радикальних євроскептичних поглядів. Вона не планує виводити країну з ЄС чи відмовлятися від євро. Однак вважає, що попередні уряди були надто лагідними до Брюсселя, і обіцяє більш жорсткий підхід задля "захисту національних інтересів". 

Та вкрай важливо, що на відміну від інших ультраправих вона зайняла поміркованішу позицію щодо зовнішньої політики та війни в Україні. 

Від початку повномасштабного вторгнення Мелоні переконує, що виступає за всі зусилля ЄС та НАТО у допомозі Києву. Вона підтримала лінію Маріо Драгі щодо надання допомоги Україні. 

Будучи в опозиції, "Брати Італії" голосували за надання військової підтримки нашій державі, яку ініціював уряд. 

Нещодавно до Києва прибув з візитом однопартієць Мелоні, сенатор Адольфо Урса. Він запевнив, що "Італія підтримує Україну разом з європейськими партнерами і західними союзниками". 

Тож наразі Мелоні та її партія не дали жодних сигналів про те, що у питаннях зброї та санкцій можуть вийти за єдину лінію євроатлантичних союзників. 

Докладніше – у матеріалі Христини Бондарєвої Ультраправа, що підтримує Україну: що відомо про ключову кандидатку в прем'єри Італії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: