Усі країни ЄС, крім Угорщини, погодились на призначення спецдоповідача з прав людини в Росії

Четвер, 15 вересня 2022, 21:14

Представники двадцяти шести країн Європейського Союзу під час зустрічі за зачиненими дверима в четвер погодили звернення до Організації Об’єднаних Націй з метою створити посаду спеціального доповідача з питань прав людини в Росії.

Як передає "Європейська правда", про це повідомили агенції AFP і Reuters, які цитують дипломатичні джерела.

В ООН заявили, що Росія перешкоджає доступу до українських військовополонених

ЄС вирішив звернутися до Ради ООН з прав людини для призначення спецдоповідача щодо Росії на тлі все більш жорсткої цензури в країні. Йдеться, приміром, про кримінальну відповідальність за "фейки" про російську армію та закриття незалежних ЗМІ.

Лише Угорщина не підтримала звернення до ООН. Очікується, що проєкт резолюції підготує Люксембург, а винесуть її на голосування на початку жовтня.

Як повідомлялося, Європейський Союз планує включити корупцію у свій санкційний механізм, який карає за кордоном порушників прав людини.

Нагадаємо, Рада Європейського Союзу схвалила санкційний механізм ЄС за порушення прав людини у грудні 2020 року. Цей механізм передбачає такі заходи, як замороження активів та заборона на в’їзд.

За цим механізмом ЄС вже покарав чотирьох росіян у зв’язку з спробою отруєння російського опозиціонера Алексєя Навального. Також в рамках цього санкційного режиму ЄС покарав двох громадян Росії за "чистки геїв" у Чечні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: