В ЄС представили законопроєкт про захист ЗМІ від стеження і державного втручання

П'ятниця, 16 вересня 2022, 17:53

Європейська комісія ухвалила Європейський акт про свободу ЗМІ, новий набір правил для захисту плюралізму та незалежності ЗМІ в ЄС.

Про це, як пише "Європейська правда", йдеться у повідомленні Єврокомісії.

Запропонований регламент включає, серед іншого, гарантії проти політичного втручання в редакційні рішення та проти стеження. Він акцентує увагу на незалежності та стабільному фінансуванні суспільних ЗМІ, а також на прозорості медіавласності та розподілу державної реклами. Він також визначає заходи щодо захисту незалежності редакторів і розкриття конфлікту інтересів.

Зрештою закон вирішить питання концентрації засобів масової інформації та створить нову незалежну Європейську раду з медіапослуг, до складу якої увійдуть представники національних органів медіа. Комісія також ухвалила додаткову рекомендацію щодо заохочення внутрішніх гарантій редакційної незалежності.

"Протягом останніх років ми спостерігали різні форми тиску на ЗМІ. Настав час діяти. Нам потрібно встановити чіткі принципи: за жодним журналістом не можна шпигувати через його роботу; жодне суспільне ЗМІ не повинно перетворюватися на канал пропаганди. Це те, що ми пропонуємо сьогодні вперше: спільні гарантії захисту свободи ЗМІ та плюралізму в ЄС", - сказала віцепрезидентка з питань цінностей і прозорості Вера Юрова.

"Європейський закон про свободу ЗМІ забезпечує загальні гарантії на рівні ЄС, щоб гарантувати плюралізм голосів і можливість роботи наших ЗМІ без будь-якого втручання, будь то приватні чи державні. Новий європейський регуляторний орган сприятиме ефективному застосуванню цих нових правил свободи ЗМІ та концентрації екранних ЗМІ, щоб вони не перешкоджали плюралізму", - заявив єврокомісар з питань внутрішнього ринку Тьєррі Бретон.

Європейський закон про свободу медіа гарантує, що ЗМІ – державні та приватні – зможуть легше працювати через кордони на внутрішньому ринку ЄС, без надмірного тиску та з урахуванням цифрової трансформації медіапростору.

Тепер Європейський парламент і держави-члени мають обговорити пропозицію Єврокомісії щодо регламенту за звичайною законодавчою процедурою. Після прийняття він буде безпосередньо застосовний у всьому Європейському Союзі.

За даними "Репортерів без кордонів", останнім часом свобода преси також погіршилася в інших європейських країнах. Греція, країна ЄС з найнижчим рейтингом щодо свободи преси, наразі загрузла в скандалі після того, як стало відомо про прослуховування телефонів журналістів її Національною розвідувальною службою.

Кілька країн ЄС наразі не мають національних правил захисту журналістів від стеження, а ЗМІ від державного контролю, йдеться у проєкті Комісії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: