Як Росія мотивує Ірландію вступати в НАТО

Аналітика коротко
П'ятниця, 2 вересня 2022, 10:25

Останні опитування в Ірландії - країні, яка протягом усього XX століття була мало не таким саме символом нейтралітету, як і Швейцарія, - вперше в історії показали підтримку вступу в НАТО більш ніж у 50%

Про те, наскільки реальне приєднання ірландців до НАТО, чи насправді підтримка стає вирішальною і де тут рука Кремля, читайте в статті експерта Ради зовнішньої політики "Українська призма" Олександра Краєва Ірландське розширення НАТО: як дії РФ змусили ще одну країну думати про вступ до Альянсу.

У міжнародних відносинах Ірландія стійко асоціюється не лише з проблемним кордоном, але і з нейтралітетом. 

Одразу після заснування сучасної ітерації ірландської державності у 1922 році в конституцію було вписане положення, що Ірландія сама не буде долучатися до жодної війни чи будь-якого об'єднання, яке націлене на війну, окрім як у випадку прямої атаки на державу та захисту її національного суверенітету.

У 1949 році, коли НАТО постала як нова міжнародна реальність, Дублін намагався підписати двосторонній безпекової оборонний пакт зі Сполученими Штатами, проте без прямого залучення до Північноатлантичного альянсу. 

Такий вибірковий підхід пояснювався тим, що Ірландія не може йти на будь-які безпекові домовленості з Великою Британією, допоки хоч якимось чином не буде стабілізована ситуація у Північній Ірландії. 

Після підписання Угоди Страсної п'ятниці в кінці 90-х (угода про політичне врегулювання конфлікту у Північній Ірландії), в принципі, вирішилися останні питання, які могли утримати Ірландію від вступу в Північноатлантичний альянс. 

Проте і особливих причин отримувати гарантії безпеки вже також не було - біполярна система розпалася, комуністичний блок зазнав поразки і загроза отримати ядерний або конвенційний авіаудар в принципі не так хвилювала Дублін та інші столиці Європи. 

Але, вже у 2000-х, а тим паче після 2014-го безпекова ситуація для ірландців знову стала однією з ключових на міжнародній арені. І росіяни дійсно відіграли в цьому не останню роль.

Росіяни почали провокувати ірландців досить давно. Хоча, здавалося б, навіщо їм цей Смарагдовий острів?

Річ у тім, що, окрім чудових краєвидів та багатої історії, Ірландія є чи не найкращим місцем для роботи транснаціональних корпорацій - сотні офісів найбільших компаній світу розміщені саме в Ірландії, і до цього їх спонукав ліберальний податковий режим, потужна інфраструктура та доступ до кваліфікованої робочої сили. 

Крім того, через Ірландію проходять майже всі трансатлантичні фізичні кабелі зв’язку, які досі є важливим комунікаційним вузлом, особливо для країн НАТО. 

До того ж ми знаємо стару традицію росіян - шукати когось поменше і когось поза НАТО, аби на ньому показати свою силу. Що ж, як і українці, ірландці терпіти такі вибрики не стали.

Найбільш напруженим став січень 2022 року, коли російський флот виявив несподіване бажання провести тренування в Атлантичному океані, частково в межах виняткової економічної зони Ірландії. 

Розгорівся серйозний скандал, в який одразу включилися американці та британці, які також зі свого боку погрожували блокувати російські кораблі своїми навчаннями. 

Проте всі питання вирішили… ірландські рибалки, які сміливо і навіть безстрашно блокували своїми траулерами російські військові кораблі на кордонах власної економічної зони і риболовних угідь в океані. 

Росіяни на цьому не заспокоїлись, і майже весь червень вздовж берегів Ірландії курсував їхній бойовий корабель - третій найпотужніший корабель Північного флоту РФ. 

Зараз загалом змінилися пацифістські настрої ірландців - більше 60% підтримують радикальне збільшення оборонних бюджетів для захисту держави та 52% респондентів підтримують вступ країни до НАТО

Наразі прогнозувати, чи буде Ірландія вступати в НАТО, вкрай складно - це лише перше опитування, і попереду ще багато роботи. Проте, воно вже вказує на те, що тематика НАТО стане важливою частиною майбутньої передвиборчої гонки. 

Докладніше - у матеріалі Олександра Краєва Ірландське розширення НАТО: як дії РФ змусили ще одну країну думати про вступ до Альянсу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: