Міністр оборони Латвії: РФ повинна програти війну, вилікувавшись від імперіалізму

П'ятниця, 2 вересня 2022, 11:10

Міністр оборони Латвії Артіс Пабрікс вважає, що було б добре, якби РФ програла війну, і її народ навчився дивитися на світ іншими, неімперіалістичними, очима.

Про це він сказав на "Конгресі вільної Росії", який відбувся у Литві в четвер, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на портал Delfi.

"Як колишній політолог, я особисто вважаю, що російський народ повинен програти цю війну, для них було б корисно програти війну, щоб подивитися на світ іншими очима. Це не буде втратою їхньої гідності (…). Я хотів би, щоб російський народ навчився програвати, не втрачаючи гідності, ми можемо допомогти", - сказав Пабрікс.

Він сподівається, що війна Росії проти України ознаменує собою "кінець імперських воєн", нагадуючи, що колишні імперії – Велика Британія, Франція, Німеччина, яка претендувала на те, щоб стати імперією, - також були змушені довгі роки боротися за зміну менталітету людей.

За його словами, деякі експерти говорили про новий демократичний етап Росії після розпаду Радянського Союзу.

"Але цього не сталося, у XXI столітті ми зіткнулися з цим. Ми бачимо існування концтаборів, повне ігнорування міжнародного права, ми бачимо, як поводяться з полоненими, з українськими солдатами. Ми бачимо депортації мирних жителів, зґвалтування, бачимо могили", — сказав він.

Міністр нагадав, що країни Балтії, Польща, Фінляндія пережили таку ж російську агресію і пам'ять про це жива, і кожна війна "веде до похмілля" в оцінці минулого.

"Єдина наша надія в тому, що російський народ змінить свій менталітет, не намагатиметься розширюватися за межі кордонів, а побачить велич власної країни. Це можливо, можна створити демократію, економіку, робити все, що хочеш, і не обов'язково за рахунок інших територій ", - сказав він.

Віцеміністр закордонних справ Польщі Яблонський, який брав участь у дискусії, порівняв нинішню Росію з нацистською Німеччиною, яка змінилася після Другої світової війни, позбулася імперіалістичного менталітету і стала однією з найсильніших економік світу.

"Саме тому, що вони програли війну, вони зазнали поразки, вони мали змінитися, іншого шляху не було. Саме тому йдеться про Російську імперію, яка ніколи не була переможена, було багато внутрішніх баталій, після яких відбувалася зміна влади, але вона ніколи не відмовлялася від того, щоб бути імперією, ніколи не позбавлялася своїх прагнень до розширення і зростання", — сказав він.

Нагадаємо, канцлер Німеччини Олаф Шольц раніше заявив, що партнерство з імперіалістичною Росією неможливе.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: