В угорському парламенті встановили бюст Міклоша Горті, який співпрацював із нацистами

фото
П'ятниця, 2 вересня 2022, 17:23

У парламенті Угорщини було встановлено статую генерала Міклоша Горті, який фактично очолював країну під час Другої світової війни, коли вона була союзницею нацистської Німеччини – це викликало протести Ізраїлю та єврейської спільноти.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Daily News Hungary і The Jerusalem Post.

Ініціаторами встановлення статуї стали депутати крайньої правої партії "Наша батьківщина". Бюст встановили в офісі віцеспікерки парламенту Дори Дюро. Водночас цей крок не погодили зі спікером Ласло Кевером, який не дозволив використання офіційної конференц-зали парламенту для представлення статуї Горті.

 

Посольство Ізраїлю в Угорщині різко засудило цей крок, заявивши, що "важко уявити, що в сучасній Угорщині в центрі Європи все ще є політичні кола, які займаються уславленням людини, відповідальної за нелюдські страждання і смерті сотень тисяч угорців, переважно євреїв".

"Для антисемітизму та антисемітських ідей не може бути місця й толерування, крапка", – йшлося в заяві.

Після того, як ситуація набула розголосу, один із депутатів "Нашої батьківщини" заявив в етері угорського телебачення, що до могили Горті покладали вінки "вдячні євреї", а його біографія оповита "історичними фальсифікаціями".

На це у Федерації єврейських спільнот Угорщини сказали, що "75% угорських євреїв не можуть бути вдячні Горті, оскільки їх було вбито під час Другої світової війни та Голокосту". Там також вважають, що встановлення бюста Міклоша Горті в парламенті країни є незаконним, і закликали спікера Ласло Кевера вилучити його.

Міклош Горті був фашистським лідером Угорщини, який виступив на боці нацистської Німеччини у Другій світовій війні. Під її кінець, коли Союзники почали наступ, Горті почав із ними переговори, через що війська Гітлера вторглися в Угорщину і влаштували депортацію понад 430 тисяч євреїв до Аушвіцу.

Вважається, що угорський диктатор особисто схвалював деякі вбивства і депортації євреїв. Щоправда, в Угорщині є думка, що Горті своїми діями врятував країну від нацизму і навіть виступав проти Голокосту.

Читайте також: Угорщина обирає сторону зла. Знову, як у 1939 році.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: