Правий уряд Італії, США готують $12 млрд Україні, Орбан погрожує ЄС: новини дня

Дайджест
Понеділок, 26 вересня 2022, 22:01

Ядерний шантаж Путіна, псевдореферендуми та мобілізація лишалися головними темами понеділка. 

На Заході серйозно сприймають погрози президента РФ щодо використання ним ядерної зброї. 

У тому числі і через це топ-військовий Британії вперше з 24 лютого зустрівся з російським аташе: говорили про ризики та ескалацію.

Разом з тим, Сполучені Штати "поки не бачили" доказів того, що Росія готується використати ядерну зброю.

Тим часом, Україна поінформувала світ про підготовку до створення міжнародного трибуналу у справі про агресію.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський 22 вересня утворив робочу групу, яка займатиметься опрацюванням питання створення Спеціального міжнародного трибуналу.

Продовжують надходити новини щодо допомоги України. Так, Конгрес США попередньо погодив виділення Україні додаткових $12 млрд допомоги, а Нідерланди обіцяють посилити підтримку України через мобілізацію та "референдуми" РФ.

Більше важливих і цікавих новин 26 вересня у нашому дайджесті.

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію!

Путін і трибунал

Президент Фінляндії Саулі Нііністьо попередив про небезпечний момент у війні в Україні, оскільки президент Росії Владімір Путін вклав забагато ресурсів у вторгнення, що обернулося проти нього.

Голова комітету начальників штабів Великої Британії, адмірал сер Тоні Радакін у понеділок, вперше з 24 лютого, провів зустріч із військовим аташе посольства Росії Максімом Єловіком.

"Сьогодні я зустрівся з російським військовим аташе Максімом Єловіком у межах поточних зусиль із посилення військових каналів комунікації з Російською Федерацією з метою врегулювання ризиків та ескалації", – йдеться в заяві Радакіна.

Державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що Сполучені Штати закликали російських чиновників "припинити вільні розмови" про потенційне застосування ядерної зброї.

Разом з тим, Сполучені Штати "поки не бачили" доказів того, що Росія готується використати ядерну зброю.

Тим часом, офіс президента та МЗС провели у Києві брифінг для іноземних дипломатів щодо підготовки України до створення Спеціального міжнародного трибуналу щодо злочину агресії проти України.

"Дипломати у Києві були проінформовані Офісом президента та МЗС України про підготовку України до створення міжнародного трибуналу у справі про агресію. Не можна втрачати жодної хвилини, щоб почати працювати над конкретними планами!" - написав посол ЄС в Україні Матті Маасікас.

А турецький міністр закордонних справ Мевлют Чавушоглу заявив у понеділок, що Туреччина продовжує свої зусилля задля зближення президентів Росії та України для початку дипломатичних переговорів щодо припинення війни в Україні.

Цікаво, що німецький міністр сільського господарства Джем Оздемір звинуватив президента Росії Владіміра Путіна у брехні щодо використання українського зерна. 

За його словами, російський наратив про те, що зерно з України не надходить до країн, де люди потребують допомоги, через так звані "смуги солідарності", не відповідає дійсності.

"Це така ж правда, як і всі інші заяви Владіміра Путіна. Ви можете використовувати їх як туалетний папір", - заявив політик "Зелених" в кулуарах засідання ЄС в Брюсселі.

Щодо мобілізації в Росії 

Прем'єр-міністр Великої Британії Ліз Трасс заявила, що оголошення президента РФ про часткову мобілізацію для підтримки вторгнення Москви в Україну свідчить про те, що українці перехитрили Путіна.

Британська розвідка вважає, що мобілізованих в РФ можуть кинути на передову з мінімальною підготовкою.

Тим часом з Росії продовжують бігти чоловіки. 

Грузія перевела пункти пропуску на особливий режим, ймовірно, через гігантську чергу на в'їзд з РФ. У правлячій партії Грузії заявили, що пропуск ухилянтів із Росії "допомагає Україні виграти війну".

Єврокомісія оновить принципи візової політики через росіян, які втікають від мобілізації.

У Польщі набули чинності чергові обмеження в’їзду росіян, а у Молдові думають позбавляти громадянства за участь у війні в лавах армії РФ.

Допомога Україні 

Конгрес США попередньо погодив виділення Україні додаткових $12 млрд допомоги

Крім того, Сполучені Штати нададуть Україні $457,5 млн допомоги у сфері цивільної безпеки.

Також, у Зеленського роз’яснили ситуацію з NASAMS. Як повідомлялося, в ефірі американського CBS президент України, дякуючи США за передачу важливих систем озброєння, вжив фразу "ми отримали NASAMS".

"Отримали рішення, отримали згоду, а самі NASAMS фізично ще не надійшли", - сказав речник Зеленського.

Литва з початку повномасштабної війни передала Україні вже 50 БТР M113, а Нідерланди обіцяють посилити підтримку України через мобілізацію та "референдуми" РФ.

До речі, Британія першою запровадила санкції проти РФ через проведення псевдореферендумів.

У Німеччині навіть звільнили керівника енергокомпанії, який поїхав спостерігачем на псевдореферендум.

Вибори в Італії

Попередні результати парламентських виборів в Італії з більшості дільниць підтверджують перемогу коаліції правих разом з партіями-"друзями Путіна".

Явка на виборах стала рекордно низькою – 63,95%. 

Партія "Брати Італії" отримала свій історично найвищий результат і набрала найбільше голосів - 26%. Цей результат називають тріумфом порівняно з виборами 2018 року, коли партія отримала 4%. Таким чином, майже гарантовано прем’єркою стане її лідерка Джорджія Мелоні, профіль якої публікувала ЄвроПравда. Партія Мелоні "Брати Італії" має у ЄС імідж праворадикалів та "неофашистів", якого зараз намагається позбутися. Зокрема, вона підтримувала Україну під час війни.

Головна опозиційна партія Італії – Демократична партія –отримала трохи менше 20%, що менше за очікування. 

Її лідер Енріко Летта оголосив у понеділок, що піде у відставку з поста лідера партії після поразки на парламентських виборах у неділю.

Праві в Європі радіють перемозі однодумців в Італії.

З перемогою на виборах в Італії Джорджію Мелоні і її партію "Брати Італії" привітали політики з німецької правопопулістської "Альтернативи для Німеччини", ультраправого "Національного об'єднання" з Франції та польські консерватори з правлячої партії "Право і справедливість".

Про те, що чекати Україні від нового уряду Італії читайте в статті "Європейської правди"

Угорщина погрожує Євросоюзу

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що шукатиме фінансування в іншому місці, якщо Брюссель не виплатить кошти з фондів ЄС.

Як відомо, ЄС погрожує заблокувати 7,5 млрд євро для Угорщини через проблеми із верховенством права.

Раніше у статті "Покарання для Угорщини" ЄвроПравда пояснювала, що ЄС вже розпочав та незабаром може посилити фінансовий тиск на Угорщину.

Крім того, угорський прем'єр знову розкритикував санкції Євросоюзу проти Росії та заявив, що Брюссель відповідальний за стрімке зростання інфляції.

За словами Орбана, країни Європи платять штрафні надбавки за нафту, природний газ та електроенергію.

До речі, щонайменше дві країни Європейського Союзу – Угорщина та Кіпр – висловилися проти обмеження ціни на нафту з Росії разом із країнами "Групи семи", що, найімовірніше, відтермінує її запровадження.

До того ж Орбан анонсував "національні консультації" з угорцями щодо санкцій проти РФ.

Угорщина – не єдина країна Європи, яка заграє з агресором. 

Євросоюз має "серйозні питання" до Сербії, яка домовилась про "консультації" з Росією.

Українські біженці

Понад половина біженців в Польщі, Чехії і Румунії планує повернутися в Україну. А ще понад 360 тисяч українців, які виїхали до Туреччини після вторгнення, вже повернулися.

Слід додати, що у Польщі організували протест проти українських біженців, але туди ніхто не прийшов. 

Інше: Іспанія привабить фрілансерів

Іспанія планує видавати візи "цифрових кочівників", щоб привабити фрілансерів.

Румунія не дозволила в’їзд російським пропагандистам на вибори голови органу ООН.

У Дубліні тисячі людей протестували проти зростання вартості життя.

Вірменія відмовилась від участі у військових навчаннях ОДКБ.

В МЗС Німеччини влаштували послу Мельнику "виняткове" прощання - Bild.

У Кракові планують оголосити співзасновника Pink Floyd персоною нон грата через коментарі щодо України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: