Чи призведе "фашистська коаліція" в Італії до кардинальних змін щодо підтримки України

Аналітика коротко
Вівторок, 27 вересня 2022, 10:33

У вересні 2022 року партія "Брати Італії" (Fratelli d'Italia) увірвалася на владний олімп, отримавши перше місце на парламентських виборах. І це італійські неофашисти. 

Лідерка "Братів" Джорджія Мелоні тепер буде прем’єр-міністром Італії. А її союзниками по коаліції стануть політики, яких вважали головними друзями Путіна у Європі – Маттео Сальвіні з партією "Ліга" та Сільвіо Берлусконі ("Вперед, Італіє").

Парадоксально, але ця гримуча суміш ще не означає катастрофічних змін у політиці Італії щодо України та Росії. А за вдалого перебігу подій можна зберегти основні здобутки.

Чому це так – дивіться у спільному відео редактора ЄвроПравди Сергія Сидоренка та постійної авторки ЄП з питань Італії Вікторії Вдовиченко.

А для тих, хто віддає перевагу читанню – пропонуємо статтю "Хороші фашисти" та загроза для Європи: що чекати Україні від нового уряду Італії.

Партія "Брати Італії" юридично є новою на політичній мапі Італії, вона заснована лише у 2012 році, але вона є політичною правонаступницею Італійського соціального руху  – партії, що офіційно ґрунтувалася на ідеології неофашизму. 

Річ у тім, що від часів Радянського союзу в Україні лишилося поширеним дещо некоректне сприйняття фашизму як ідеології третього Рейху, синоніму слова "нацизм" (на кшталт словосполучення "фашистська Німеччина"). Утім, у Європі ці споріднені ідеології розрізняють, а Нюрнберг згадують як засудження саме нацизму. Жоден італійський фашист не опинився на лаві підсудних Нюрнберзького трибуналу 1945-46 років (Муссоліні був страчений у Італії ще навесні 1945 року).

Треба визнати, що зараз "Брати Італії" здобули широку популярність, зокрема, через те, що зробили свою публічну ідеологію більш поміркованою, ледь не правоцентристською. В партії, звісно ж, не кажуть про ідеологію расових переваг тощо – але від них варто чекати яскраво вираженої антиміграційної політики.

Зрештою, їхня лідерка Джорджія Мелоні не відхрещується від того, що захоплювалася постаттю та ідеями Муссоліні.

Та для нас, українців, найважливіше те, якою буде політика уряду Італії щодо України.

Є ще дві партії, які увійдуть до правої коаліції. Вони  взяли близько 8,5% та близько 8% відповідно та посіли на виборах четверте та п’яте місця.

Перша з них – партія "Ліга" на чолі з Маттео Сальвіні. Друга – партія Сільвіо Берлусконі "Вперед, Італіє". Обидва згадані лідери мають імідж "друзів Путіна".

У той час як 85-річний скандальний експрем’єр Берлусконі лишається твердим у своїй прихильності до російського диктатора, про інших цього не скажеш.

Як не дивно, але навіть Сальвіні, який здавався найбільш зав’язаним на росіян через Крим та "засвічені" російські гроші, змінив публічну позицію.

Кілька тижнів тому лідер "Ліги" заявив, що підтримує продовження постачання Італією зброї Україні (хоча лише влітку був проти!), а за кілька днів до виборів у телеефірі розкаявся, запевнивши, що війна повністю змінила його ставлення до Росії.

Сальвіні дозволяє собі розвертатися на 180 градусів залежно від обставин, бо у "Ліги" немає позиції з цих питань.

Варто чекати, що підтримка України буде обмеженою і залежною від обставин.

Однак головна партія коаліції, схоже, лишатиметься на нашому боці.

"Брати Італії" підтримували Україну, ще коли були в опозиції. Їхня лідерка Джорджія Мелоні та інші депутати голосували за надання Україні зброї, коли той же Сальвіні був проти. І вона й надалі наполягає, що продовжуватиме це робити.

І навіть якщо інші члени коаліції (як-от Сальвіні та Берлусконі) відмовляться голосувати на підтримку України – в парламент Італії пройшло чимало депутатів, готових підтримувати голосування навіть з опозиції.

Звісно, це не означає, що проблем немає. Але на ключові голосування голоси знайдуть. Та й найближчі місяці Рим буде зайнятий внутрішніми проблемами і з’ясуванням відносин з ЄС.

Докладніше – у статті асоційованої експертки Ради зовнішньої політики "Українська призма" Вікторії Вдовиченко та редактора ЄвроПравди Сергія Сидоренка "Хороші фашисти" та загроза для Європи: що чекати Україні від нового уряду Італії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: