Боррель попередив про зменшення запасів зброї в ЄС

Понеділок, 5 вересня 2022, 14:32

Очільник європейської дипломатії Жозеп Боррель заявив, що запаси зброї в Євросоюзі скорочуються, оскільки країни-члени продовжують надсилати зброю та боєприпаси до України, і закликав країни ЄС краще координувати свої витрати на військову техніку.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє AP.

"Військові запаси більшості держав-членів були, я б не сказав, вичерпані, але значною мірою виснажені, тому що ми надаємо українцям велику кількість потужностей", – сказав він під час дебатів з європейськими законодавцями.

"Запаси потрібно поповнити. Найкращий спосіб поповнення – робити це разом. Це буде дешевше", – заявив Боррель.

На зустрічі в Чеській Республіці минулого тижня міністри оборони ЄС обговорювали шляхи кращого об’єднання військових матеріалів і ресурсів, а також масові закупівлі боєприпасів і зброї, як-от систем протиповітряної оборони, яких продовжує потребувати Україна.

У понеділок Боррель попередив, що якщо країни-члени продовжать розширювати свої військові можливості таким же чином, "результатом буде велика витрата грошей" і дублювання спроможностей.

Боррель також висловив жаль щодо втраченої, на його думку, можливості для 27 країн ЄС почати навчання українських збройних сил рік тому, за багато місяців до того, як Росія почала вторгнення в лютому, після того, як кілька країн-членів звернулися з проханням про таку операцію.

"На жаль, ми цього не зробили, і сьогодні ми шкодуємо. Ми шкодуємо, що в серпні минулого року ми не виконали цей запит", – сказав він. Якби ЄС відповів у той час, зазначив Боррель, "ми були б у кращій ситуації".

Як повідомлялося, Європейський Союз створив робочу групу, метою якої є налагодження спільної закупівлі зброї для держав-членів ЄС із метою поповнення їхніх військових запасів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: