Як Німеччина проходитиме зиму в умовах шантажу РФ

Аналітика коротко
Вівторок, 6 вересня 2022, 09:10

Ціни на енергоносії зростають, а німці вимагають від уряду контрзаходів.

Тож німецька влада ухвалила пакет допомоги, до якого увійшли, серед іншого, адресна допомога пенсіонерам і студентам, зниження податків тощо. А ще уряд узгодив єдиний квиток на місцевий транспорт у Німеччині.

Нинішнє рішення буде доволі вартісним для федерального уряду.

Докладніше про те, що ж міститься в новому пакеті допомоги від уряду і що змусило Берлін йти на такі кроки – у статті експертки Ради зовнішньої політики "Українська призма" Марії Коваль-Гончар 65 млрд євро для громадян і бізнесів: як Німеччина опирається енергетичній агресії РФ.

Треба зауважити, що це не перший кризовий крок уряду. 

Німеччина вже почала запроваджувати заходи з економії споживання енергоресурсів. Так, від 1 вересня до кінця лютого 2023 року діятиме низка правил, які мають зменшити споживання газу в Німеччині на 2-2,5%.

Зокрема, й знизили максимально дозволені температури в громадських будівлях. Нова норма не поширюється на заклади охорони здоров’я, заклади догляду та інші соціальні заклади.

А щодо газу, то окрім "стимулів за економію" запроваджені також "покарання за споживання".

У ході російської загарбницької війни проти України Німеччина поступово скорочує постачання газу з Росії та шукає замінники газу з держави-агресора. Та "Газпром" і сам протягом останніх місяців неодноразово штучно зменшував постачання газу до Німеччини.

Як наслідок, Uniper, найбільший постачальник газу в країні, опинився в ситуації, що загрожує його існуванню, і звернувся за державною допомогою. Саме ці втрати, за словами уряду, стали причиною запровадження додаткового збору за газ. Якби така підтримка не була запроваджена, компанії, важливі для функціонування ринку газу та безпеки постачання, могли би стати банкрутами.

У Мінекономіки побоювалися "сценарію Lehman Brothers", тобто що у разі падіння Uniper почнеться ланцюгова реакція банкрутств з величезними наслідками для німецької економіки.

Для звичайної родини додатковий збір за газ означатиме близько 500 євро додаткових витрат на місяць.

Та новий пакет допомоги ухвалили не лише через підвищення цін і інфляцію: політичний та суспільний тиск також значно зріс. Кілька партій і профспілок закликали до протестів, якщо не буде прийнято рішення про достатні заходи допомоги населенню, яке вже відчуло на собі наслідки енергетичної кризи.

Тож новий пакет допомоги уряд Німеччини прийняв 3 вересня. 

Він передбачає: надання приватним домогосподарствам, а також малим та середнім компаніям певної кількості електроенергії за зниженою ціною; розширення кола отримувачів субсидії на енергоресурси; розширення категорій осіб, які отримають житлову допомогу; надання другої субсидії – на опалення; збільшення приблизно на 50 євро базового забезпечення для шукачів роботи з нового року.

Крім того, німецька коаліція погодила єдиний федеральний квиток на громадський транспорт вартістю від 49 до 69 євро, залежно від категорії споживача. Це має на меті пересадити тих, хто їздить на роботу, з приватних авто на електрички, автобуси, трамваї тощо.

Коаліція погодила зміни до податкових рівнів та відмовилася від запланованого на 2023 рік підвищення податку на вуглець, щоб запобігти подальшому підвищенню цін.

Загалом, цей пакет допомоги коштуватиме німецькому урядові 32 млрд євро. Загальна ж ціна усіх заходів складає 65 млрд євро.

Різниця має надходити з прибутку енергетичних компаній і надаватися з федеральних бюджетів земель, без збільшення державного боргу.

Докладніше – у матеріалі Марії Коваль-Гончар 65 млрд євро для громадян і бізнесів: як Німеччина опирається енергетичній агресії РФ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: