Як в Угорщині навчають школярів не помічати російську агресію проти України

Аналітика коротко
Середа, 7 вересня 2022, 13:00

Угорська влада на чолі з прем’єром Віктором Орбаном, яка створила для своїх прибічників простір альтернативної реальності, бере на озброєння новий вимір "кодування" суспільства

У колі угорських освітян про нього говорять щонайменше з 2020 року, коли у нових підручниках почали знаходити ознаки того, що у дітей програмують налаштованість проти мігрантів (один з пріоритетів урядової пропаганди на той момент). Хоча міжнародні медіа помічали ознаки пропаганди через підручники ще до того.

А нині з’ясувалося, що освітянська програма, яка хитається разом з настроями уряду, вдарила також по Україні – новому об’єкту загальнодержавної ненависті, яку роздуває команда Орбана, пише редактор "Європейської правди" Сергій Сидоренко у статті Шкільна пропаганда Віктора Орбана. Як Угорщина виховує покоління, вороже до України.

На новинку навчальної програми першим звернув увагу угорський незалежний інтернет-портал Telex, авторам якого впав у вічі підручник географії за 8 клас.

Розділ книги, у якому йдеться про Україну, здивував журналістів.

Відверто кажучи, самої географії у цьому розділі небагато, та й та із помилками.

Наприклад, угорські автори немов позбавили Україну суверенітету над кримськими горами, повідомивши дітям, що Карпати – єдині гори в Україні, "біля підніжжя яких розташовані історичні угорські міста: Унгвар (Ужгород), Мункач (Мукачево), Хуст", дізнаються угорські школярі.

Ще цікавішим підручник стає, коли починає розповідати про новітню історію.

Угорських школярів переконують, що в Україні точиться громадянська війна, до якої Росія напевно не причетна.

"Дві етнічні групи часто ворогують одна з одною. Їхнє протистояння також спровокувало збройний конфлікт за Кримський півострів, дивіться малюнок", – стверджують угорські "географи".

На малюнку Україну розривають російський ведмідь та чоловіки в символіці США і Євросоюзу. А щоби ще поглибити дно, укладачі з державного центру освіти додали підпис-запитання для школярів: "Кому (з них) має належати Україна?".

Як вважають, найефективнішою є та пропаганда, яка змушує аудиторію вірити, що вона сама дійшла до висновку, який їй насправді штучно заклали. "Український" розділ угорського підручника якнайкраще відповідає цьому правилу. Він містить купу неточностей, або зумисних акцентів, які підштовхують школяра до думки, що Україна – failed state, а її конфлікт з Росією надуманий.

А ще можна показати дітям, що Україна активно торгує з державою-агресором, що є неправдою.

Для цього опублікували дані 2013-го або більш ранніх років. Бо з початку російської агресії частка РФ у торговому балансі України ніколи не наближалася до 24%, як зазначено у підручнику, навіть у "перехідному" 2014 році. А у 2021 експорт до РФ складав 5%, імпорт – 8% від загального обсягу торгівлі. Теж багато, але це явно не заявлені 24%!

Підручник також поясняє угорським школярам, що Україна – погане місце для життя. А угорці, що опинилися в Україні, потерпають найбільше.

"Загальна економічна ситуація в Україні не є сприятливою для угорців, до того ж Закарпаття є одним із найбільш відсталих районів", – пояснює підручник.

Але вихід є!

Його молодим угорцям підказує практична задача, що підсумовує розділ про Україну. "Визнач за допомогою Google Maps, скільки жителю Мукачева із Закарпаття потрібно їхати до Києва, і скільки до Будапешта", – питають укладачі підручника, який, нагадаємо, перед тим запевняв учнів, що Мукачево – це угорське місто в Україні, а загалом на Закарпатті нібито живе 140 тисяч угорців (традиційно повторюваний міф, що нині не має нічого спільного з реальністю).

Українська держава має зробити все належне, щоби така пропаганда не мала місце. Навіть якщо її викорінення забере чимало часу – а так, швидше за все, і буде, особливо зважаючи на досвід попереднього спілкування між Києвом і Будапештом.

До того ж є високий шанс, що цей треш планують використати або вже використовують також у школах на Закарпатті.

А ось це Київ може і має зупинити негайно. Навіть якщо йдеться про приватні школи.

Докладніше – у матеріалі Сергія Сидоренка Шкільна пропаганда Віктора Орбана. Як Угорщина виховує покоління, вороже до України.

Невдовзі після оприлюднення статті в міністерстві закордонних справ відреагували на ситуацію з угорським підручником з пропагандою про війну в Україні. 

Речник МЗС Олег Ніколенко заявив, що міністерство закордонних справ вимагає якнайшвидшого виправлення неправдивої інформації в угорському підручнику з антиукраїнською пропагандою.

За його словами, вчора українські дипломати провели зустріч в угорському зовнішньополітичному відомстві, під час якої наголосили на неприйнятності подання недостовірних та викривлених фактів про Україну.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: